Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

Álláspályázati alapcsomag

2016. április 11. 14:57 - jobcenter

Blogindító témánk talán nem is lehetne jobb, mint egy rövid összefoglaló arról, mit is pakoljunk bele a csomagba, mikor elindulunk az álláskeresés rögös útján. Újra és újra szembesülünk kollégáimmal azzal az alapvető problémával, hogy a jelentkezők nem igazán tudják, hogyan is kellene jelentkezni egy meghirdetett állásra, mit tartalmazzon az email, amiben elküldik álláspályázatukat.

Mert mi lehet fontosabb az első benyomásnál, a legelső információnál, amellyel a fejvadász, vagy tanácsadó találkozik? Természetes, hogy a mai virtuális világban az e-mail, amely tartalmazza, illetve amelynek tartalmaznia kellene a jelentkezés alapköveit.

Hogy mik is az alapkövek?

Első és legfontosabb, a megpályázott pozíció megevezése. Rendszeresen futnak be hozzám üzenetek, amelyeknek a tárgya annyi, hogy jelentkezem az állásra. Remek, de melyikre?!
A másik eset az, amikor az e-mail teljesen üres, csak egy önéletrajz, esetleg még a motivációs levél van belecsatolva. Ilyenkor a szorgalmas tanácsadó megnyitja ezeket a dokumentumokat, hátha kiderül, milyen profilú munkára jelentkezett az e-mail küldője. Megtörténhet, hogy idő vagy türelem hiányában senki sem veszi a fáradságot a pályázó ilyetén beazonosítására. Tehát mindenképp legyen az első, hogy az üzenet tárgyából világosan kiderül, melyik állásra jelentkezik az illető. Például így: jelentkezem az üzletvezetői állásra, vagy jelentkezés rendszergazdának. Esetleg: jelentkezés a HQI4567-es referencia számú értékesítő állásra.

allaspalyazati-alapcsomag.jpg

Következik az üzenet szövegtörzs része

Persze ha már tudom, hogy melyik állásra futott be az e-mail, és ott van a csatolt önéletrajz, tulajdonképpen minden információ a rendelkezésemre áll. Ám ha arra gondolunk, hogy reggel a levelező rendszerünkben 20-30-40, vagy több ilyen típusú új üzenet sorakozik, amelyek között rendet kell rakni, máris kiviláglik, hogy a tanácsadó tájékozódását segíteni kell.
Sokszor segít néhány legépelt sor is a pályázó megismerésében.
Egy rövid, néhány soros levél megszólítással, minimális tartalommal, elköszönéssel és aláírással elárulja, hogy a jelentkező foglalkozott a pályázatával, amikor rátalált az álláshirdetésre az Interneten. A másik dolog az, hogy 10 jelentkezésből egyetlen pozícióra a tanácsadó könnyebben szelektál, ha eszébe jut, hogy például Juhász K. Orsolya jelentkezése első olvasatra szimpatikus volt.
Az is megoldás, ha a jelentkező motivációs levelét nem csatolja, hanem az e-mail szövegtörzs részébe gépelve küldi el. Ebből rögtön, első ránézésre igazán sok információ leszűrhető. Ehhez hozzá tartozik, hogy a kísérő levelet állásonként át kell fogalmazni, viszont ha úgy vesszük, megéri, és amúgy is mindig rá kell szabni az adott állásra.

Egy másik általános hiba, hogy a pályázó azt írja, csatoltam önéletrajzom, de a levél elküldése előtt nem ellenőrizte, hogy valóban megtette-e. Az önéletrajz sehol, a fejvadász pedig ismét eldöntheti, mennyi időt szán a dologra, vagyis ír-e válaszlevelet, amelyben kéri azt, vagy legyint rá. És ha már önéletrajz küldésnél járunk, ajánlott magyar és angol nyelven is elküldeni, pláne, ha az álláshirdetés szerint a pozíció betöltéséhez szükség van a nyelvtudásra.

Mindenképp körültekintő e-mail küldésre figyelmeztetem az olvasót, mert a felsoroltak, és az ezekhez hasonló hibák is gátló tényezői egy esetleges személyes találkozó nyélbe ütésének!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr408588340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abacab 2016.04.27. 10:41:44

Nekem nagyon lesújtó véleményem van az úgynevezett fejvadász cégekről és egyéb állásközvetítő irodákról. Minél több embert, azaz ballaszt jelentkezőt próbálnak felhajtani, a betöltendő pozícióról pedig alig van valami fogalmuk, sőt sokszor az önéletrajzot sem olvassák el rendesen. Valószínűleg azokból az emberekből élnek meg, akik gazdag szakmai tapasztalatuk miatt amúgy is nagyon hamar elkelnének, csak nincs idejük és kedvük keresgélni, de számukra pozíciót találni nem egy nagy teljesítmény. Persze nagyon jól felhúzza a közvetítő cég statisztikáját.

jobcenter 2016.04.27. 10:51:51

@abacab: Sajnálom, hogy ilyen tapasztatai vannak. Sajnos sok ismerősömtől hallok hasonlókat. Eléggé felhígult ez a szakma és a cégek munkájában is óriási minőségi különbségek vannak. Mi egy pozícióra szinte sosem mutatunk be 3-4 jelöltnél többet. A szűrés nagyon alapos. Kis cégként nekünk se időnk, se kapacitásunk feleslegesen jelölteket interjúztatni és bemutatásokra járkálni, illetve a minket megbízó cégek sem ezt várják el tőlünk.
süti beállítások módosítása