Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

Mitévők legyünk, ha a főnök bejelöl a Facebookon?

2016. augusztus 02. 12:44 - jobcenter

Gondolkodás nélkül elfogadjuk, ha a családtagok, barátok, volt osztálytársak bejelölnek minket a Facebookon, de mi van akkor, ha a főnökünk küld ismerős meghívót? Nem árt kétszer is meggondolni, hogy elfogadjuk-e.

A közösségi oldalak forradalma teljesen megváltoztatta azt, hogy hogyan kommunikálunk egymással, hogyan osztunk meg magunkról információt, vagy akár hogy hogyan keresünk munkát.
Mielőtt visszajelöljük főnökünket, gondoljuk át, milyen kapcsolatban is vagyunk valójában vele. Valóban szeretnénk-e ha az ember, akinek az a munkája, hogy minket értékeljen, irányítson és döntéseket hozzon munkahelyi „sorsunkról”, teljes betekintést nyerjen a munkahelyen kívüli életünkbe is?

Tartsuk „tisztán”!

Ha a profilunk teljes mértékig vállalható bárki előtt és nem vet ránk rossz fényt semmilyen szempontból sem, akkor nem okozhat problémát, ha elfogadjuk főnökünk felkérését. Ebben az esetben nem baj, ha van fent néhány kép a családunkról, barátainkról, de jobb ha a személyes dolgokat minimálisra csökkentjük. Tartózkodjunk a fürdőruhás képek megosztásától, kerüljük az állandó posztolgatást arról, hogy éppen mit csinálunk, mit ettünk ma, milyen buliba megyünk az este stb. Vigyázzunk azzal is, hogy milyen hozzászólásokat fűzünk ismerőseink képeihez, bejegyzéseihez.

facebook_nagyito.jpg

Vannak akik egyenesen arra használják profiljukat, hogy munkájukkal, karrierjükkel kapcsolatos posztokat tegyenek ki, blog bejegyzéseket osszanak meg, ezzel is azt érzékeltetve, hogy mennyire komolyan veszik munkájukat. Ezek hasznunkra válhatnak akár egy új állás megpályázásánál is, mivel ma már egyetlen fejvadász, vagy munkaadó sem szalasztja el a lehetőséget, hogy a közösségi oldalakon is informálódjon az esetleges jövőbeni kollégáról.
Azt se felejtsük el, ha visszajelöljük főnökünket, akkor ő mindig tudni fogja, éppen mikor vagyunk fent az oldalon. Továbbá azt is látni fogja, ha barátaink bejelölnek minket egy olyan fényképen, amit nem biztos, hogy mindenkivel szívesen megosztanánk.

Ha azonban Facebook profilunk tökéletes tükre társadalmi életünknek, beleértve szépet és jót, de néha kicsit a rosszat is és sokszor fejezzük ki véleményünket olyan dolgokról, amit inkább a munkahelyen kívül tartanánk, nem biztos, hogy a legjobb ötlet, ha visszajelöljük a főnökünket, vagy akár a kollégáinkat. Nem biztos, hogy jó fényt vet ránk, ha a főnök látja, hogy milyen jó volt a hétvégi buli, vagy hogy hétfőn mindig kicsit másnaposak vagyunk. Miért hoznánk magunkat olyan helyzetbe, ami esetleg gátolhatja munkahelyi előre menetelünket, sőt akár még az állásunkba is kerülhet.

Ne jelöljük vissza!

Ha nem szívesen jelölnénk vissza főnökünket, ki kell találnunk, hogyan tegyük ezt meg anélkül, hogy őt ezzel megbántanánk. Sokak szerint a legjobb megoldás, ha egyszerűen úgy teszünk, mintha be sem jelölt volna minket. Sokan automatikusan elküldik a Facebook felkérést mindenkinek, aki e-mail kliensük névjegyalbumában megtalálható. Reménykedjünk abban, hogy főnökünk is így tett és valójában fogalma sincs, hogy velünk is szeretne virtuális barátságot kötni.

Ha főnökünk tudni szeretné, hogy miért nem jelöljük vissza, udvariasan magyarázzuk el neki, hogy mi a Facebookot csak a családtagokkal és a közeli barátokkal való kapcsolattartásra használjuk. Továbbá megkérhetjük, hogy jelöljön be minket a LinkedIn-en, azt amúgy is a többség csak a professzionális kapcsolati háló kiépítésére használja. Ne aggódjunk, a munkahelyi vezetők többsége természetesen nem fogja számon kérni beosztottjain, hogy miért nem lettek Facebook barátok.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr518930122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.04. 06:29:21

És a legegyszerűbb, ha fent sem vagyunk a facebookon, mert minek? A macskás képek bárhol megnézhetőek, ha valaki arra gerjed.

Jason Voorhees 2016.08.04. 11:37:31

Egyetlen előnyét láttam eddig a Facebooknak: osztálytalálkozók szervezése. Minden más csak hátránynak vagy butaságnak bizonyult.

Le Petit Prince · http://le-petit-prince.blog.hu/ 2016.08.04. 14:41:55

Tipikus magyar beszariság, az "átkos" öröksége...még mindig fosunk nyíltan felvállalni magunkat, a tetteinket, a véleményünket.
Amúgy: nem dolgoznék olyan helyen, ahol a főnökömmel/főnökeimmel nem jó a viszonyom.
Egyszer volt ilyen az életemben, nehéz volt megszabadulnom, de sikerült! :)

Circus 2016.08.04. 16:42:41

Vezetőként pontosan ezért nem jelöltem be soha senkit, amíg együtt dolgoztunk, ha engem jelöltek, azt elfogadtam..

Szerintem ehhez is kell némi intelligencia, hogy ne tukmáljuk rá magunkat senkire - csendőrpertu, modern módra.

Graves 2016.08.04. 17:54:10

@Le Petit Prince: bizonyos értelemben most is az emlegetett "átkosban" élünk (sőt egyre inkább) csak szólok. Ideológiailag determinált főnök terpeszkedik sok szerv élén, akik nem szívesen látják azokat, akik nem a NER szellemében gondolkodnak (gondolkodnak kihúzva, helyette beírva: élnek) Vagy te melyik bolygón élsz?

bgp 2016.08.04. 17:54:18

Esetleg meg lehet nézni a fönök hétvégi posztjait, és megdicsérni, milyen jól néz ki a felesége, lánya, kutyája :D

A Tyne folyó déli partja 2016.08.04. 21:39:09

@Jason Voorhees: egyéb klubok, közös érdeklődések is lehetnek ám...én pl a biciklizéseket kísérem figyelemmel, több csoportban, így egyszerűbb, mint ha az összes honlapot egyenként nézegetném.

A Tyne folyó déli partja 2016.08.04. 21:39:21

@Circus: épp akartam mondani, az én főnököm elég intelligens ahhoz, hogy ne jelöljön be.
De üzenetet küld szülinapra, meg hogy enjoy your holiday
süti beállítások módosítása