Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

Válaszra várva

2016. április 26. 15:21 - jobcenter

Avagy elküldtem a pályázatom hetek óta, a mobilom még éjszakára sem kapcsolom ki, mégsem történik semmi. Az ember legyen dühös, vagy csalódott, mit lehet ilyenkor tenni?

Mostanában állást találni, sőt - ha az ember mer nagyot gondolni – jó állást találni bizony hónapokba telik.
Válogatósoknak akár fél éve is elmegy rá. Hiába a baráti tanácsok, személyzeti tanácsadó cégek, fejvadászok, a folyamat lassú. De mik azok a tényezők, amelyek lassítják, és miért nem jön a várva várt válasz?

Ha az ember direkt módon egy adott céghez pályázik, és nem személyzeti tanácsadón keresztül próbál eljutni az adott vállalathoz, a jelentkezése sokszor mintha fekete dobozba futna. Amennyiben a cég rendelkezik belső HR-essel, úgy ő foglalkozik az interjúkkal, felvétellel. Viszont minden mással is. Tehát mikor befutnak a pályázatok, éppen a bérszámfejtést végzi, vagy a teljesítményértékelési rendszerrel bajlódik (és sorolhatnám…) Interjúszervezésre épp’ hogy ideje marad, elutasító levelek szétküldésére, egyéb értesítések kiküldetésére egyáltalán nem jut ideje, ne is hibáztassuk! Természetesen érdemes kis idő elteltével érdeklődni, de ne számítsunk rá, hogy rögtön egzakt választ kapunk.
valaszra-varva.jpgAmikor egy jelentkezés munkaerő-közvetítőhöz, vagy fejvadász céghez fut be, kicsit más a helyzet. A legtöbb helyről automatikusan generált válaszlevél érkezik, amely semmilyen megnyugtató válasszal nem szolgál. Nem gondolom, hogy egy automatikus válaszlevél többet érne annál, mint amikor semmilyen reakció sem követi a pályázatot. Esetenként előfordul, hogy egy lelkes HR-es választ ad, de a toborzó cégekhez befutó napi több száz jelentkezőt lehetetlenség egyesével személyre szabottan értesíteni.

Mit tegyek, ha a pályázatom már egy hete „elfekvőben van” az adott cégnél?
Mindenképpen érdemes körülbelül egy hetet türelemmel várni. Mire befut egy álláshirdetésre elegendő önéletrajz, hogy megkezdődjön az előszűrés, éppen eltelik a hét. Ilyenkor egy emlékeztető e-mail, vagy érdeklődő telefonhívás még fel is keltheti a kiválasztást végző személy figyelmét! Azonban ne feledjük: naponta nem zaklathatunk senkit sem, mert egy idő után idegesítővé, hátráltatóvá válik! A HR-esnek is nemet kell néha mondania, ilyenkor arra kell gondolni, hogy a következő állásajánlathoz lehet, hogy éppen a mi profilunk fog passzolni.

Mi a teendő, ha jártam interjún, és napok múlva sem kapok választ?
Általában minden álláspályázat több körös interjúkkal jár. A második körös bemutatkozáshoz a HR-es kiválasztja a legjobbnak ítélt pályázókat, interjú időpontokat egyeztet. Ez is igénybe vesz néhány napot, akár egy hetet is. Amennyiben a második körbe is bekerültünk, érdemes megkérdezni, hogy pontosan mikorra kaphat végleges választ az ember. Itt egy-két nap eltéréssel számolni kell, hiszen kiválasztani a legmegfelelőbb kollégát nem könnyű.

Olykor megesik, hogy olyan hirdetésre fut be a jelentkezésünk, amely már nem aktuális. Ez a HR-es cég hibája, viszont sok esetben annyi projekt fut egyszerre, hogy a hirdetések frissítése csúszik. A pályázó így is bekerül a cég adatbázisába.
Összegezve: mindenképp türelem! Nem is kérhetek többet az álláskeresőktől. Türelem, kitartás, óvatos érdeklődés, és álláspályázatok párhuzamos futtatása, nem bízva semmit sem a véletlenre. Előbb-utóbb befut a várva várt hívás.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr168665094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abacab 2016.04.27. 10:41:53

Nekem nagyon lesújtó véleményem van az úgynevezett fejvadász cégekről és egyéb állásközvetítő irodákról. Minél több embert, azaz ballaszt jelentkezőt próbálnak felhajtani, a betöltendő pozícióról pedig alig van valami fogalmuk, sőt sokszor az önéletrajzot sem olvassák el rendesen. Valószínűleg azokból az emberekből élnek meg, akik a gazdag szakmai tapasztalat miatt amúgy is nagyon hamar elkelnének, csak nincs idejük és kedvük keresgélni, de számukra pozíciót találni nem egy nagy teljesítmény. Persze nagyon jól felhúzza a közvetítő cég statisztikáját. Olyanok kb., mint a béna ingatlanközvetítők.

Köldök_szösz 2016.04.27. 11:45:08

Tapasztalataim szerint ilyenkor kvára egyértelmű hogy nem vettek fel. Ha felvettek volna már az interjún megmondják csak annyira rohadtul udvarias, protokollos gyökerek hogy inkább azt mondják: "majd értesítünk" Aztán 2 hónap múlva odaböffentenek valamit valamelyik kommunikációs csatornán hogy saaajnos most blaa blaa ...(fordítás: felvettünk egy ismerőst már rég)
süti beállítások módosítása