Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

Néhány tipp, hogy jobban sikerüljön a béralku

2016. augusztus 30. 09:14 - jobcenter

Az állásinterjú talán egyik legérzékenyebb része a béralku. Sokan félnek tőle, mert nem igazán tudják, hogy milyen összeget mondjanak. Félnek attól, hogy esetleg túl keveset mondanak, csak azért, hogy biztosan ne ez legyen, amiért nem kapják meg az állást és a cég többet is tudna fizetni. Ha viszont túl sokat mondanak, lehet, hogy túlárazzák magukat a pozícióhoz.

A béralku sokkal könnyebben megy, ha tudjuk, milyen hibákat ne kövessünk el. Ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani következő írásunkkal.

Készüljünk fel

A munkáltatók sokszor már a személyes interjú előtt, akár a telefonban is rákérdezhetnek fizetési igényünkre. Sose érjen minket egy ilyen kérdés váratlanul. Legjobb, ha jó előre felkészülünk arra, hogy mit fogunk válaszolni a kérdésre, hogy mennyit szeretnénk keresni. Ha nem gondoljuk előre végig, lehet, hogy hirtelen túl keveset mondunk. Ebből később, egy személyes interjú keretein belül már nagyon nehéz jól kijönni. Ha mi jelentkezünk egy állásajánlatra, akkor nézzünk utána, hogy abban a pozícióban, egy hasonló cégnél nagyjából mennyit is lehet keresni.

Ne menjünk bele a részletekbe, amíg nem kapunk konkrét ajánlatot

Nem igazán érdemes komolyabb béralkuba kezdeni, mielőtt a megpályázott állást konkrétan fel is ajánlja nekünk a cég. Sokkal jobb tárgyalási pozícióban leszünk, ha tudjuk, hogy a cég minket akar és ezt jelezték is számunkra azzal, hogy felajánlották nekünk az állást. Ekkor ajánlott részletekbe menően tárgyalni a fizetésről és az egyéb juttatásokról is.

Ne bízzunk az Internetes fizetési oldalakban

Sok hasznos információt találhatunk azokon az Internetes oldalakon, amelyek a különböző munkakörökben megkereshető fizetésekkel foglalkoznak, fizetési statisztikákat vezetnek. Azonban hiba lenne, csak ezekre az adatokra alapoznunk bérigényünket. Kicsi az esély arra, hogy pont egy olyan állásleírást találjunk egy ilyen oldalon, ami megfelel annak a pozíciónak, amit megpályáztunk. A legjobb, ha beszélünk néhány olyan emberrel, aki hasonló munkakörben dolgozik. Biztosan van olyan ismerősünk, aki majd tud nekünk tanácsot adni.

beralku.jpg

Ha nem kérik, ne írjunk fizetési igényt

Sokan már az önéletrajzukban, vagy a kísérőlevelükben kitérnek fizetési igényükre és konkrét összeget jelölnek meg. Vannak akik leírják, hogy az előzőleg betöltött pozícióikban mennyit kerestek. A jelentkezési fázisban erre semmi szükség. Csak akkor írjunk fizetési igényt, ha a munkáltató konkrétan kéri, hogy erre térjünk ki jelentkezésünk során. Ha ilyen kérés nincs a pályázati kiírásban, akkor akár negatívan is hathat, ha ezt megemlítjük.

Ne beszéljünk a pénzügyeinkről

A béralku csak arról szóljon, hogy mi milyen értéket képviselünk majd a cég számára és ne saját pénzügyi helyzetünk legyen a mérvadó. A munkáltatók nem az alapján fizetik munkavállalóikat, hogy kinek milyen kiadásai vannak. Ne részletezzük, hogy azért szeretnénk többet keresni, mert emelkedett a lakáshitel kamata, vagy mert új kocsit kellene vennünk. Ha magasabb fizetést szeretnénk kialkudni, akkor azt saját értékeinkkel, képességeinkkel indokoljuk.

Ne kérjünk túl hosszú gondolkodási időt

Teljesen rendben van, ha néhány nap gondolkodási időt kérünk a cégtől, mielőtt döntünk arról, hogy elfogadjuk-e a felajánlott állást. Egy hét a cég részéről biztosan elfogadható lesz. Ha azonban ennél több időt kérünk, azzal azt is jelezhetjük, hogy annyira nem érdekel minket az adott álláslehetőség, de elfogadjuk, ha közben mégsem kapunk egy jobb ajánlatot. Ezzel viszont nagyon könnyen ronthatjuk saját helyzetünket a munkát ajánló cég előtt.

Számoljunk az egyéb juttatásokkal is

A fizetés csak egy része a teljes kompenzációs csomagnak. A legtöbb cég egyéb juttatásokat is ajánl a munkavállalók számára. Mindenképpen mindig csomagban gondolkodjunk. Számoljuk ki, hogy mennyi pluszt jelent az étkezési hozzájárulás, egy bérlet, a 13. havi fizetés, vagy a céges autó. Lehet, hogy a fizetésünk magasabb lesz, de ha nem kapunk céges autót, többe fog kerülni a munkába járás, mint eddig, és a végén mégis kevesebb pénzünk marad, amit elkölthetünk.

A fizetésen kívüli egyéb szempontok fontossága

A legtöbb esetben a magasabb fizetés nem kompenzál mindent. Gondoljuk át az egyéb tényezőket is. Nézzünk utána, hogy milyen az új cég, milyen emberek dolgoznak ott, milyen a munkahelyi légkör. Az Internet jó információforrás lehet erre is, de ismeretségi körünkben is körülnézhetünk, hátha tud valaki segíteni. Internetes fórumok, blogok is a segítségünkre lehetnek. Nem biztos, hogy megéri egy kis extra pénzért elvállalni egy olyan állást, amiben nem fogjuk jól érezni magunkat és gyomorgörccsel megyünk majd minden nap munkába.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr2011661300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása