Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

"Kérjük, önéletrajzában jelölje meg fizetési igényét!" - Ne tedd!

2017. január 17. 14:54 - jobcenter

Egyre több pályázó teszi fel a kérdést nekem, hogy ilyenkor mit csináljon. Mégis mennyi pénzt jelöljön meg, honnan tudhatná, hogy mi az az összeg, amivel még figyelembe veszi a hirdető cég a jelentkezését? Vagy elképzelhető, hogy alákalibrálja a számokat és már-már a nevetséges összeg miatt válik komolytalanná a pályázata?

Nézzük csak mi a véleményem erről a szerintem legkevésbé sem etikusnak mondható eljárásról, amit a cégek alkalmazni szoktak mostanában.

Miért is teszik ezt?
Hamar rá lehet jönni, hiszen képzeld csak el, hogy te válogatod a felvételt hirdető cégnél az önéletrajzokat és közben pontosan tisztában vagy azzal, hogy a keresett pozícióra havonta mennyi lesz a bérkeret.
Mennyivel egyszerűbb ugyebár mindössze csak egy számot keresni és nem szükséges több száz hosszan tartó életpályán lavírozva szelektálni, előszűrni. Kényelmes, ám korántsem szép megoldás.

Mi a bér?
Előbb válaszoljuk meg ezt a kérdést.
Mit gondolsz? A bér összegét a tehetséged, tudásod, kapcsolatrendszered, tapasztalatod összessége adja? Vagyis a cég téged fizet meg?
Netán annak van egy ára, hogy milyen munkát, mennyi idő alatt, milyen felelősséggel kell elvégezni, amihez természetesen szükséges egy bizonyosfajta tudás, tapasztalat, kapcsolatrendszer?
Remélem, ez utóbbit gondolod a helyes válasznak. Vagyis elsősorban mindig a munkakörnek van egy ára és ez a bér. A cég is így határozza meg a bért, persze még egyéb tényezők is hathatnak rá, mint konkurencia, vagy a többi munkatárs bére cégen belül, de a lényegi megközelítés mindig az elvégzett, elvárt feladattól függ és nem a felvételre váró leendő munkatárs képességeitől.

fizetesi-igeny-az-oneletrajzban.jpg

A munkakör ára
Ha a munkakörnek van egy ára, te hogyan is tudnád, milyen árat kérj, ha nem vagy tisztában azzal, mit kell elvégezni, milyen munkaidőben, mennyi túlórával, vagy éppen jár-e külföldi utazással, emberek irányításával, több felelősséggel, konkrét teljesítmény elvárásokkal, jelentési kötelezettséggel és még sorolhatnánk, hogy mik nem derülnek ki egy szimpla hirdetésből. Ráadásul az egyéb juttatásokról nem is beszéltünk, hiszen attól is függ az igényed, hogy kapsz-e étkezési hozzájárulást, lakhatási támogatást, sportbérletet, vagy sem.

A te árad
Azért ne felejtsük el, hogy neked is van egy igényed, akármit is kell dolgoznod. Hiszen fizetni kell a rezsit, enni is jó lenne valamiből és még ha mozira, színházra, netán nyaralásra is jutna, nem lenne baj. Van két életszínvonal, amihez tartozik egy fizetés: amit fenn kell tartani - hitelek törlesztése, rezsi, élelmiszer költség - és van egy másik, ami szerényen ugyan, de magasabb, vagyis jobb körülményt szeretnél, mint amiben jelenleg vagy. Ha eddig nettó 180.000 - Ft/hó összegből éltél meg, akkor ez a „te szükséges árad” és kb. 200-220.000 Ft a szerényebb fejlődésednek az ára, kb. 10 - 20%-kal magasabb összeg.

Kompromisszum, megoldás, béralku
Térjünk vissza a kérdésre, amit a hirdetésben olvastunk. Ha elsumákoljuk a választ, akkor azért fognak kiszelektálni, mert máris ellenkezünk. Ha összeget írunk arra, amit nem is ismerünk, nagyokat tévedhetünk. Javaslatom: béralkuba csakis akkor bocsátkozz, ha az interjún ismertették a munkakört! Előtte azonban, ha kérik, akkor kiemelten, félkövér betűkkel írd bele az önéletrajzba vagy a csatolt levélbe az alábbiakat:

„Bérigényem: függ az elvárt teljesítménytől, munkaidőtől, felelősségvállalástól, esetleges vezetői feladatok végzésétől, jelentési kötelezettségemtől, vagyis a komplex munkakörtől és egyéb bér jellegű juttatástól.
Amint a fentiekről egy személyes beszélgetés során lehetőségem nyílik tájékozódni, természetesen bérigényemről is nyilatkozni tudok. Szíves megértésüket köszönöm, és bízom benne, hogy pályázatom elbírálásánál elsősorban eddigi tapasztalataimat és tanulmányaimat veszik figyelembe.”

Ha valami csoda folytán egy csapásra minden pályázó hasonló szöveget írna innentől kezdve a cégek kevésbé korrekt kérdésére, talán észre vennék, hogy valami nem stimmel.

Oszd meg a cikkemet sok-sok álláskeresővel, hátha közelebb kerülünk a csodához!

192 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr9612133121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesből Támadó Szárítókötél 2017.01.18. 13:58:20

Nagyszerű tanács, de a blogíró vállalja-e a felelősséget, ha ilyen formai hiba miatt amúgy esélyes pályázók esnek el állásoktól? Szerintem nem.

Munkavállalóként igenis látom értelmét, pont azért, ami már elhangzott: a munkáltató be tudja lőni, hogy kikkel érdemes leülni, mert beleférnek a keretbe. A jelenlegi helyemen az elődöm mesélte, hogy a fizetésem három-négyszeresét megjelölő pályázatok érkeztek be, és nem mondható, hogy az ő tapasztalatuk, tudásuk annyival több lett volna, amennyivel többet kértek. Egyszerűen irreálisan elszállt fizetési igényeket jelöltek meg.

Amúgy pedig lehet köcsögháerezni, hogy de hát miért használnak egyetlen számot előszűrőnek. Viszont érdemes lenne belegondolni a másik oldalba: ott állsz nagyarcú pályázóként, irreális igényekkel. Nincs bérigény megjelölve, ezért mindenkit behívnak, aki esélyes, és a koppanás már a interjún derül ki. De akkor mi az istennek rabolják egymás idejét a felek, ha úgyis csak adott keret van a pozícióra, bármilyen jó jelentkező is érkezik? Akkor sem fogja megkapni a keret sokszorosát, ez van. Másfelől viszont már az interjún hülyét csinál magából a pályázó, ha belemegy a bérigényének harmadát-negyedét jelentő esetleges ajánlatba.

Szóval felőlem mehet. Bár tény, hogy sokkal korrektebb lenne, ha a cég megírna egy intervallumot a fizetésre. (Amúgy én sem konkrét összeget szoktam írni ilyenkor, hanem -tól-ig-ot, aztán döntsék el, mi fér bele.)

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 13:59:38

@hheni0107: De ha eleve túl magas bérigénnyel adsz tovább a megbízódnak egy jelentkezőt, akkor sanszosabb hogy egy másik fejvadász jelöltjét választják, és végül elesel a sikerdíjtól. Erre akartam célozni, amikor azt írtam, hogy szerintem Te is kalkulász ezzel, amikor arról döntesz hogy valakit bátorítasz-e vagy sem a magasabb bérigényre.

hheni0107 2017.01.18. 14:01:33

@kremlingrasso: Azért azt ne felejtsük el, hogy a HR osztály az interjúztatás mellett, intézi a ki és belépő papírokat, előkészíti a bérszámfejtést, szervezetet fejleszt, az ott dolgozók igényeit méri fel, cafetéria rendszert alakít ki, motivációs rendszert épít, intézi a munkajogi kérdéseket,tréningeket szervez és kapcsot képez a felsőfeveztés és az ott dolgozók között.

Amennyiben ezt egy asszisztens megtudja csinálni, úgy ő egy szuper munkaerő.

Netuddki. 2017.01.18. 14:01:51

Megint egy ostobenkó poszt. Ha fizetési igényt kérnek, akkor először fogják kiszórni a pályázatodat ha nem írod be.
Az más kérdés, hogy ha nem tetszik akkor nem adsz be pályázatot.

tnt 2017.01.18. 14:08:58

@hheni0107: ennek egy hr-es töredékét nem csinálja... sajnos .. bár leírva nagyszerűen hangzik...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.18. 14:11:04

Szocializáció kérdése, angliában remekül működik a rendszer, minden álláshoz oda van írva a fizetési sáv. Árufeltöltőtől kezdve boncmesteren át a közép-felsővezetőig. Ami nekem kevés, be sem adom a jelentkezést.
Magyarországon volt AC, interjú, egy nagy IT multinál, a végén nyertem, ott mutogattak egy szerződést, írhatom alá. Hülyének voltam nézve, hogy miért nem kell az állás, pedigaztán pályakezdőként hű de sok pénz ez. A szomszéd cégnél volt már szerződésem (két napja, már kíváncsi voltam ezekre is), majdnem 2x annyiért.

Hanem azt mondják meg az okosok, mit írjak be, ha külföldről költöznék haza. Nyilván az itteni fizumat nem írhatom be, azt hinnék az éveset mondom. Ha levonom a kinti drágább lakást, még akkor is szinte.

Ötletek? A saját vállalkozást hagyjuk:)

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 14:11:18

@Rodrigue: Ki kell hogy ábrándítsalak, ugyanis a mai Magyarországon a legtöbb helyen ez megy - addig biztosan, amíg nem fejlesztőmunkát hoznak ide a multik, hanem csak bérgyártást, összeszerelést, csomagolást (ez utóbbit is csak a szerencsés földrajzi helyzetünk miatt). Fejlesztés, vagyis magasabb hozzáadott értékű munkakör pedig szerintem azért nem fog tömegesen bejönni az országba nyugatról, mert ezek az országok csak ezeknek a munkaköröknek az otthon tartásával tudják a magasabb életszínvonalat biztosítani a saját társadalmuknak. Az ottani politikusoknak a saját választópolgáraik akaratát kell képviselniük, nem a miénket.
Az EU-ba is azért kellett csak ez a szerencsétlen ország, mert:
1: amíg olcsóbbak vagyunk mint a robotok, addig megéri ide felhúzni a gyárak panelépületeit
2: felvevőpiac vagyunk a termékeiknek, mégha kicsi is
3: mehet az agyelszívás, és tojnak rá ha nem lesz aki kitermelje a nyugdíjakat két évtizeden belül ("érdekes" ugye, hogy a nyugdíjat nem közös EU-s alap finanszírozza minden tagállamban?...)
4: szerencsés földrajzi helyzetünk révén kapu és logisztikai központ lehetünk kelet felé.

Fel kellene ébredni: mi alakítjuk a jövőnket, senki sem fog segíteni.

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 14:16:13

@Eltévelyedés: Engedd már meg az indiszkrét kérdést: mi a fenének akarsz hazaköltözni egyáltalán? Mert gondolom nem hipotetikusan tetted fel a kérdést, hogy mit írj be ha hazaköltöznél...

hheni0107 2017.01.18. 14:17:10

@Fűzfánfityisz: Kedves Fűzfánfityisz,

Azzal a részével is egyetértek, hogy túl sok recruiter van a szakmában, és sajnos valóban túl sok a hozzá nem értő. Bevallom nekem is van olyan pozíció, amit ha megkapok, nem tudom pontosan, hogy mik a követelmények, de ilyenkor természetes, hogy egy hosszabb hívásközben, vagy ha kell kimegyek a céhez és megpróbálom minnél jobbna körül járni az adott pozíciót, és, hogy milyen embert keresnek rá. Ugyanezért, nem hívok föl egy pesti lakosú embert, hogy költözzön Baranya megyébe, vagy nem hívok fel egy Java fejlesztőt, hogy érdekli egy IT support pozíció.

Miszerint a recruiter vállalja a legkissebb felelősséget ez sem feltétlen igaz. Pontosan a teljesítmény alapú rendszerek miatt, nem egyszer van olyan, hogy hiába küldünk ki 5-6 jelöltet, végül a cég hirtelen lezárja a pozíciót és én ott vagyok, hogy egy hetet teljesen fölöslegesen dolgoztam, valamint nekem is kellemetlen ezt a jelöltek felé kommunikálni, pont azért mert azt érzem, hogy raboltam az idejüket. Emellett, ha a jelölt még sem válik be és felmondanak neki, vagy ő maga felmond (időközben pl jobb ajánlatot kap), úgy annak az én fizetésem is kárát látja, valamint kezdhetem előlröl az egész keresést.

histar007 2017.01.18. 14:20:18

Ott kezdődik a dolog, hogy egy állásportálon azt sem tudod meg mindig, hogy kihez jelentkeztél? "Kereskedelemmel foglalkozó nagy múltú cég" lehet pár ilyen a piacon.
Ha lenne HR kódex, akkor ezt is bele lehetne venni, hogy ilyet nem kérünk, sőt beleírjuk, hogy mennyi az annyi. Ha valakinek ez nem elég, akkor nincs is miről beszélni. Amúgy a 6-7 gondolatjelbe nem lehet belepréselni teljes leírásokat, főleg abból 2-3 darab a fiatal dinamikus diplomás nyelvtudó emberre vonatkozik.
Továbbá eleve diszrkiminatív a fénykép kérése, vajon hány embert szórnak ki amiatt mert csúnya? Világos hogy vannak munkakörök, ahol a jó megjelenés alapfeltétel, de nem mindenhol. Ahogy az életkor és a nem is ugyanilyen diszkriminatív lehet. Hallottam már helyekről, ahova szülő korú nőket nem szívesen vesznek fel...
Pár év alatt gyökeresen változott meg minden itthon, 4-5 éve még az "örülj, hogy nekem dolgozhatsz" ment, mostanra az "örülök, hogy nekem dolgozol" lett a domináns. Van aki ezt nem tudta lekövetni és még mindig a zsigerelést választja a partnerség helyett. Sose feledjük el, hogy ha valai valóban hozzáadott értéket állít elő, akkor egyúttal ki is termeli a saját árát, vagyis aki embert keres, nagyobb bevételhez jut/el tudja végezni az adott feladatot, ha betölti a munkakört.

hheni0107 2017.01.18. 14:21:32

@tnt: Én erre annyit mondanék, hogy cége válogatja. Minden cégnél egy kicsit más a pozíció, van ahol valóban ennek a töredéke sem történik meg (ezért megértem, hogy sokaknak szúrja a szemét a HR), azonban nem egy olyan céget ismerek, ahol ezt valóban megteszik a HR-esek. Szerintem ez minden szakmában jelen van és embere, pozíciója válogatja.

tnt 2017.01.18. 14:23:25

@histar007: ez azért még nem igaz .. mármint az "örülök, hogy nekem dolgozol" ..... konkrté példákat tudok mondani.. alakul de lassan sokkal lassabban mint az a médiában hypolva van... és még mindig elég sok gyökér vállalkozó van mert hapják az állami milliárdokat és vannak még akik elmennek hozzájuk dolgozni....

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 14:25:26

@GabikA: Ott a pont.
Egy bibi van: most élvezzük a keresleti piac előnyeit, de vajon nyugdíjunk lesz-e majd? Hiszen keresleti piac azért van, mert sokan kivándoroltak már. És akkor mi, akik itthon maradtunk, tudunk akkora bért kialkudni most az előnyös helyzetben, amiből lesz majd később nyugdíjmegtakarításunk? Magyarán: ki tudjuk aknázni a jelenlegi előnyöket annyira, hogy ezzel kompenzálni tudjuk a rendszer alap problémájából eredő hiányt? Nem tudom a választ!

hheni0107 2017.01.18. 14:26:24

@Eltévelyedés: Kedves Eltévelyedés,

Ne haragudj, de elég nehéz ismeretlenül megmondani, hogy mennyit kérj:) Hány év tapasztalatod van, milyen IT területen dolgozol, hol szeretnél elhelyezkedni, milyen nyelvtudásaid vannak (feltételezem az angolod jó) stb.Jelenleg az IT-s szakemberekre óriási a kereslet, ezért én azt mondanám, hogy nézd meg, hogy mennyiért éri meg neked haza jönni (arányosítva). Mennyi kell egy lakás bérléshez,fenntartáshoz, mennyit költesz egyéb kiadásokra, mennyit szeretnél félre tenni stb stb. Illetve ha már eddig is erről beszéltünk:), akkor érdemes ilyenkor egy IT recruitert felkeresni, aki megtudja neked mondani, hogy mik a reális elvárásaid. Mint említettem a recruiternek is a célja, hogy te minnél többet kapj, így nem fog átverni.

Addig is itt egy táblázat, ami országokra lebontva az általános megélhetési ktsgeket mutatja, remélem tudtam segíteni: www.numbeo.com/cost-of-living/

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.18. 14:28:40

@Eltévelyedés: jó kérdés miért akar válni hazajönni ;) egyébként én skalaznam. Tehát oké, hogy nem írható dvd a kinti fuzut, mert eselytelen, hogy felvegye el bárhová is. De azt talán ien, ami a hasonló szintű megélhetést biztosítja idehaza.

tnt 2017.01.18. 14:30:05

@hheni0107: igen ez így van csak az arányok nem mindegy milyen mértékűek... nem nem ezért szúrja a hr sokak szemét... ill. ezen túl az idióta fejvadászok és recruiterek miatt akikről fentebb már te is írtál... tisztelet a kivételnek ...

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 14:35:30

@hheni0107: Kedves Heni,
Értem én, és tudom hogy vannak lelkiismeretes(ebb) fejvadászok is, de felhígult ez a szakma (is).
És azért egy fejvadász teljesítménybónuszának elmaradása (mert gondolom ha alkalmazott, akkor valamekkora alapbért akkor is kap ha fölöslegesen dolgozott egy hetet) és a jelentkezők felé szükséges kellemetlen magyarázkodás még mindig sokkal jobb, mint munkanélküliként vergődni hónapokig, esetleg évekig. Én még nem jártam így, de még járhatok - az életkorom előrehaladtával egyre esélyesebben.

hheni0107 2017.01.18. 14:57:12

@Fűzfánfityisz: igen, sajnos ez valóban így van, nekem kevésbé kellemetlen egy ilyen végkimenet (ez esetben egyébként általában a lelkiismeretemnek a legrosszabb), csak azt mondom, hogy természetesen ennek is megvan a kockázata :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.18. 14:58:21

@Fűzfánfityisz: Valóban, ez a hazamenetel már csak hónapok kérdése. Miért? Ez elég hosszú, de lényeg, hogy a pénz nem minden, és elég sok helyet láttam ahhoz, hogy tudjam: Magyarország fasza hely, csak legyen elég pénzed.

@dorian gray: A hasonló megélhetés érdekes összehasonlítás, mert gyakorlatilag Mo-n a legtöbb dolog ugyanannyiba kerül, mint más civilizált országban, a lakhatás még mindig "olcsó", bár már nem elhanyagolható.
Egy autó viszont centre ugyanannyi, étterem és egyéb szolgáltatás csak picit olcsóbb, ha utazni akarok, megintcsak nemzetközi árakkal találom szembe magam, áram-gáz-benzin hasonló, szóval nem sok mindent lehet arányosítani. Egyedül a lakhatás egymilliója megy le mondjuk 150 ezerig. Szóval a válasz, hogy nagyjából egymilliót engednék a nettóból. Még mindig értelmezési tartományon kívüli összeg jön ki.

@hheni0107:
Igazából nem a konkrét összeg a lényeg, hanem hogy érdemes áthidalni a nyilvánvaló szakadékot. Mondjuk, a pénz annyira nem is motivál éppen, szívesebben dolgoznék mondjuk 4-6 órában, kell a fenének a sok stressz.
Amúgy 10 év IT/Telco tender management - non-technical oldalon.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.18. 15:01:31

@hheni0107: Wow, megnéztem a linket az megélhetési költségekről, és ilyet még nem láttam, de ez egész PONTOS!

gójgómitic 2017.01.18. 15:04:21

Kivételesen jók a hozzászólások.
Sok mindenkénél bólogattam, aztán egy másik meg megcáfolta és arra is azt mondtam, hogy ebben is van igazság.
Mindenki leírja itt a tapasztalatát, de azokról tudni kell, hogy nem általános érvényűek.
Nem minden munkakörre igaz. Nem minden embere.

De, hogy egy extrém példát mondjak: Cimborám játszott 3 hónapig a VHK együttesben. Valamennyire tudott gitározgatni, de azért tudtuk róla, hogy nem Joe Satriani, de még csak nem is Steve Jones (Sex Pistols). Kérdeztem is, hogy: Te meg, hogy a faszba kerültél be? - Hát eltudtam velük hitetni, hogy tudok gitározni :)

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 15:04:26

@hheni0107: Hadd válaszoljak Nancsibacsi helyett: naná, hogy sokkal esélyesebb olyan helyre pályázni, ahová csak én jelentkeztem. Ez nem is kérdés...:c))
Komolyabbra fordítva: szerintem az is nagy probléma, hogy színjátékká vált az egész interjúztatás. Az embereket általában egyszerű motivációk hajtják, amik az életkortól és pénzügyi helyzettől, tapasztalatoktól függően változnak időnként. De ha ezeket valaki őszintén elmondja, akkor legnagyobb eséllyel nem veszik fel. Saját bőrömön tapasztaltam: amíg őszintén kiterítettem a lapjaimat, addig nem volt sikerem. Változtattam a stratégián, és azt kezdtem el mondani amit ők akartak hallani - láss csodát, egyből több sikerem lett. Közben persze az interjúztatók sem az őszinteség irányába mozdultak el, pl. nem mondják el hogy hány nehéz kolléga van, akik minden nap próbára teszik az ember idegeit, vagy nem hajlandóak megmutatni, hogy milyenek lesznek a munkakörülmények. Lehet persze mondani, hogy a munkáltató nem érdekelt abban, hogy hazudjon, hiszen neki sem jó ha valaki próbaidő alatt felmond. Csakhogy a valóság az, hogy egy nagyobb cégnél az ilyen lemorzsolódás simán belefér. Majd szétosztják a feladatait a többi kolléga között, amíg keresnek valaki mást.
Szóval a legtöbb kockázattal az szembesül, aki munkahelyet vált. Ezért van az, hogy ezt általában csak 15-20%-al magasabb bérért szokták vállalni.
Most már ott tartok, hogy ha egy helyen nem hajlandóak megmutatni a körülményeket egy ötperces betekintés erejéig sem, az már eleve gyanús.

kremlingrasso 2017.01.18. 15:04:29

@hheni0107: ez persze korrekt es ezek pont azok a feladatkorok ahol a (jo) HR team adja azt a pluszt amit egy szimpla szakmai alapon mukodo munkaado-munkavallalo kapcsolat nem termel ki magatol, es ceg mertetol-kulturajatol fuggo hogy mekkora igeny van ra.

De annak semmi ertelme nincs hogy egy (gyakran palyakezo) HR-os megkerdezi tolem elso korben telefonon hogy "hol kepzelem el magam 5 ev mulva" es aztan gyakorlatilag kizarolag a bemondott fizetes alapjan eldonti hogy a tenyleges munkaado valaha egyaltalan latni/hallani fog-e arrol hogy hogy milyen (mondjuk) adatbazis-programozo keszsegeid vannak es az er-e annyit mint amit kersz. Igy aztan mindenki bemondja a betanult HR halandzsat a szokasos kerdesekre meg bemond valami jo alacsony elvarast hogy biztos atjusson ezen a folosleges buktaton.

Ennek csak az az eredmenye hogy eltorzitja a munkaadok valos kepet a munkeropiac fizetesi elvarasairol mert jelentkezo az van boven de aztan allandoan meglepodnek hogy a szemelyes interview utan mindenki tok mas osszeget mond be, foleg ha mar felmerte hogy mi pontosan a munkakor/felelosseg/tapasztalati szint/management kultura. Ugyhogy az elso HR-os/telefonos kor teljesen folosleges, csak arra jo hogy a jelentekzonek kelljen eloszor megmutatni a lapjait fizetes ugyben es egybol kiszolgaltatott helyzetbol legyen elbiralva.

Jelentéktelen Hangya 2017.01.18. 15:14:04

@Fűzfánfityisz: "a fejvadász viseli a legkevesebb rizikót ebben a háromszögben. Nem is véletlen, hogy ennyi fejvadász van az országban"

Nem vagyok fejvadász, de úgy tudom, vannak olyan jól fizető megbízások, hogy javasolhat a cégnek n-jelöltet, utána kalap-kabát, ingyen dolgozott. Így meggondolják, kit továbbítanak, a cég pedig valódi jelöltek között válogathat.

Ha valaki meg túl sokat dolgozik ingyen, leépítik.

Szóval nem feltétlenül áll meg az idézett megjegyzésed.

GyMasa 2017.01.18. 15:14:26

@Eltévelyedés:
En havi netto 800-1M kozott mar elkezdenek elgondolkodni a hazakoltozesen.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.18. 15:17:33

@GyMasa: Ha anyagilag nézem, az oltári bukta. Persze, abból jól lehet otthon élni, tudom én. Kérdés mit várnak el érte.

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 15:18:32

@gójgómitic: Hehehe :c))
Ezért írtam HHeni0107-nek is az imént, hogy színjátékká fajult az egész interjúztatás.
Bejön pl. a HR-re 200 pályázat.
Feldobják a paksamétát, és ami az asztalra esik azokat behívják (nem túl extrém a példa!).
A behívottak közül az lesz a nyerő, aki az alap paramétereknek megfelel, aztán a tipikus panelkérdésekre azt hazudja amit a kérdezők hallani akarnak, és végül van benne még valami "plusz". Na, ez utóbbi már ködös, egyéntől függő, de ezen múlik sajnos a legtöbb.
Egy bunkó emberrel senki sem szeret együtt dolgozni, ez természetes. Egy fásulttal sem. De a higgadt rutint összekeverni a kiégettséggel már súlyos hiba. És marha nehéz buzgó lelkesedést mutatni a negyvenkilencedik interjú után, akkor is, ha egyébként passzolna valaki az adott munkakörhöz, és jól be tudna illeszkedni egy csapatba.
A HR-es csapatjátékost keres, egy szakmai vezető, netán igazgató viszont már sokszor inkább egyéniséget, kreatív fenegyereket, aki majd felvillanyozza a gárdát. Na, itt is van gond bőven.
Aztán nem találnak tökéletes jelöltet, hiszen olyan nincs is.
Végül felvesznek egy csókost, aki valamelyik managernek a valakije.
Voltam már interjúalany és korábbi munkahelyeimen interjúztató is, úgyhogy tudom, miről beszélek.

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 15:20:30

@GyMasa: Akkor szerintem jó eséllyel külföldön fogsz maradni.

hheni0107 2017.01.18. 15:21:52

@Fűzfánfityisz: Sajnos ez tényleg igaz, hogy egy állásinterjún nem feltétlenül kell mindig 100%ig őszintének lenni, és sokszor azt kell modani, amit hallani akarnak, de csak akkor ha ez neked is belefér még. Nekem egyébként volt "őszinte" jelöltem...... Bement az interjúra és elmondta, hogy ő még kicsit részeg, nagyon jó volt a tegnapi buli..... Ő őszinte akart lenni.... Hát ezért mondom, hogy az őszinteségnek is van egy foka:D

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 15:23:20

@Jelentéktelen Hangya: Megbízója és fejvadásza válogatja; biztosan van olyan is, amit leírtál.
Valaki már észrevételezte, hogy nincsenek általános törvények, csak vegyes tapasztalatok. Igaz is.
Ez a fórum sem azért van hogy megváltsuk a világot, hanem csak hogy megosszuk a tapasztalatokat, és esetenként kieresszük a gőzt.

GyMasa 2017.01.18. 15:25:14

@Fűzfánfityisz:
...Akkor szerintem jó eséllyel külföldön fogsz maradni...
Az volt a kerdes, hogy mennyiert erne meg hazamenni.
Nekem ez lenne a minimum, hogy elkezdjek gondolkozni rajta.
Es hidd el nekem, hogy meg ennyiert is eros kompromisszum lenne visszakoltozni.
Ami amugy nem szerepel a rovid- es kozepes-tavu terveim kozott.

LSV 2017.01.18. 15:26:26

Bérigénynél mindig 150e ft-ot jelölök meg. Aztán ha személyes megbeszélésen még sem tetszenek a feltételek, akkor lehet részletezni, hogy ez heti fizetés igény (külföldön több munkakörben így határozzák meg), mert a bérigénynél ritkán jelölik hogy az havi/heti/éves (ahol külföldön dolgoztam, mindenhol bruttó éves fizetést határoztak meg a pályázatokkor), bruttó/nettó (mondjuk a bruttó fizetés csak egy irreleváns adat, nem is értem minek keverik ide, mert ez az az összeg amit senki nem lát).

TBG 2017.01.18. 15:26:32

Szerintem meg célszerű megjelőlni. Én kerek perec beleírtam, hogy mennyi az alja. Utálom a felesleges köröket, amikor 3 interjú után kiderül, hogy jah, nem is tudnak/akarnak annyit fizetni, mint amennyit szeretnék. Fejvadászékkal is mindig közlöm, hogy előbb tisztázzuk, mert Puskin szerint is minden az Anyegin múlik.

GyMasa 2017.01.18. 15:27:40

@GyMasa:
Ja, es Eltevelyedesnek total igaza van abban, hogy kizarolag a lakas/hazberlesben, meg a szolgaltatasok araban van szamottevo kulonbseg.
Mondjuk azert az 1M lakhatasra, ha havonta ertette, azert elegge rongyrazo szint, de, van akinek arra van szuksege.

Fűzfánfityisz 2017.01.18. 15:28:40

@hheni0107: A részegség kicsit sarkos példa, és én természetesen nem ilyen fokú őszinteséget produkáltam, de már az is bőven elég volt a sikertelenséghez. Nem baj, a jó pap is holtig tanul.
És volt olyan kollégám is, aki sokszor másnaposan ment be dolgozni, nagy csibész volt egész életében, a pénztárcámat nem bíznám rá, többször volt a kirúgás határán, aztán valamiért mégis ügyvezető igazgatót csináltak belőle egy közepes vállalatnál. Lehet mondani hogy ő is egy zseni-fenegyerek hibrid, de én inkább a magyaros kontraszelekció iskolapéldáját látom benne (nem irigylem a pozícióját, mert az nem lenne nekem való - csak igazságtalannak tartom).

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.18. 15:31:28

@GyMasa: semmi rongyrázás, 35 nm-ért fizetem. Ez, itt(HK), ennyi. Ez, Budapesten kijön 100-ból is.

hheni0107 2017.01.18. 15:36:58

@Eltévelyedés: IT-s recruiter kolleganőt kérdeztem, és bár ő is azt mondta, hogy ezek így nagyon minimális infók ezért bérigényt ő sem tud mondani (ha megkeresed privátba, nagyon szívesen segít) de amit most ő lát a piacon az alapján nagyon ritka a 4-6 órás pozi, egyéni megállapodás alapján megoldható illetve home office-al.

GyMasa 2017.01.18. 15:41:36

@Eltévelyedés:
OK, de HK-ban elni eleve rongyrazas ;-)

the angel 2017.01.18. 16:00:35

Én eddig még egyetlen olyan jelentkezésemre sem kaptam választ, amiben az általatok javasolt szöveget írtam be összeg helyett. (Vagy korábban, ha szándékosan nem írtam be semmit.)
De azért remélem, van, akinél beválik.

Barkalot 2017.01.18. 16:01:00

@Samott: "a hirdetesben kellene szerepelnie egy osszegnek hogy mennyit tudnak kinalni."

Ezzel az a baj, hogy nem mindenki munkája ér ugyanannyit. Teszem azt van vmilyen mérnök, vagy gépészeti pozíció, vagy más szakma (CNC, köszörűs, hegesztő, stb...).
Egy gyakorlatlan huszonévest nyilván nem fognak annyival felvenni mint egy 40+-ost aki már 20 év a szakmájában van rengeteg gyakorlattal.

Nancsibacsi 2017.01.18. 16:02:27

@hheni0107: "Pontosan ez a lényeg, hogy te már csak akkor utazol, hogy ha a bérigényed belefér a munkaadó általá kínált összegbe."
Jó, akkor konkretizáljunk. A munkáltató kínál bruttó 600-at, én kérek 500-at - mert az a minimum, ami nekem elég. Ki jár jól azzal a 100-al? Te. Vagy a munkáltató.
Nézzünk másik lehetőséget. Én kérek 600-at, a munkáltató kerete 500. Behívnak - mert 100-at talán még sikerül alkudni (ezt nem tudom mire alapozzák) - elb.sznak mondjuk 5 napot az életemből, majd a végén kiszórnak, mert volt aki 450-et kért csak és megfelel, vagy benyögik hogy 500 a plafon.
Szóval én járok jól? Ne viccelj már. Én akkor járnék jól, ha tudnám ELŐRE, hogy ezért a melóért 600-at lehet kapni, és jelentkeznék, vagy 500-at lehet kapni, és nem jelentkeznék.

"Arról nem beszélve, hogy emiatt jár be sok recruiter reggel hétre, nyolcra vagy marad bent este hétig, hogy a jelöltnek ne kelljen szabit kivennie"
Hát nem tom - engem mindig du 2-re hívtak, hogy se korai kezdéssel, se sokáig maradással ne tudjam megoldani. Már egy délelőtt 10-nek is k.rvára tudnék örülni.

"Amennyiben megkérdezed, hogy jelenleg hányan pályáztak az állásra, úgy én azt személy szerint ugyanúgy szívesen elmondom"
Soha nem mondták el.
"Az pedig, hogy nem te pályázol egyedül az állásra? Ezek alapján, te csak olyan helyre pályázol, ahol tudod, hogy nincs más versenyző? "
Nem. De ha van 1 pozi, és arra már van 8 MEGFELELŐ jelentkező, akkor pályázni se fogok, mert a 8-ból biztosan lesz 1 olcsóbb (fiatalabb, partiarcabb, vagy simán csak csaj, nagy mellekkel) nálam, és nincs kedvem fölösleges köröket futni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.18. 16:04:15

@hheni0107: nincsennek illúzióim, a kérdés inkább költői.
@GyMasa: Nem túrista vagyok, így nem az. Itt a mekiben is összejön az 1500-2000 USD havonta, nettóban:) Kolbászból a kerités, gyertek gyertek:)

GyMasa 2017.01.18. 16:08:37

@Eltévelyedés:
Ehh, akkor pontosabban fogalmazok:
HK kozismerten nem a legolcsobb helyek egyike a lakberek tekinteteben.

hheni0107 2017.01.18. 16:14:41

@Nancsibacsi: Sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalataid voltak az eddigi recruitment cégekkel. Az első példádra válaszként, (amit már fentebb is említettem) én a telefonban azt is elmondom, hogy TÖBB is belefér, így magasabb bérrel is tudunk pályázni. Második példa esetén: 100 000 Ft, szerintem nem az a sáv, ami alkudható. Ha a munkaadó kevessebbet tud ajánlani mint amit a jelöltem kér, akkor megmondom neki már telefonban, hogy ez a pozi x ezer Ft-al tud kb kevesbbet kínálni, így beleférhet? Ha nem megértem, ha igen leinterjúztatom. Semmi értelme behívni interjúra, ha tudom, hogy nem találkoznak az elképzelések, az nekem is ugyanúgy idő-pénz kiesés.

GyMasa 2017.01.18. 16:21:07

@Nancsibacsi:
Ezt en sem ertem, miert nem lehet felfogni HR meg fejvadasz reszrol, hogy egyes embereknek vannak elvarasaik, es mondjuk nem akarjak az idejuket olyan ajanlatokkal vesztegetni, ami mar az elejetol egyertelmuen nem nekik szol?
EN pl. egyszer belementem egy fejvadasznak, hogy meghallgatom az ajanlatukat, miutan telefonon felhivott, es hajlando volt megmondani, hogy milyen poziciora keres melyik ceg embert, es hajlando volt este 7-re idopontot adni a beszelgetesre.
Mondjuk az mar korantsem tetszett annyira, hogy az altalam kert berigenyt o normalisnak mondta, de utana, a cegnel kb ennyi volt a reakcio, hogy "Ebben rugalmasabbnak kell lennem".
Persze, azt, hogy mennyire kellene rugalmasabbnak lennem, azt nem tudtam meg, szoval nem voltam rugalmas.
Es, nyilvan nem voltak tul nagyok az elvarasaim, mert:
- Az akkori munkahelyem kezdo beret felszoroztam az azota eltelt evek inflaciojaval.
- Az idokozben lelepett kollegak uj fizeteset is nagyjabol tudtam, tehat kepben voltam a lehetosegeimmel kapcsolatban.
- Ez meg az altalanos munkaerohiany para elott volt.
A ceg csak szimplan nem akart tobbet fizetni.
Na, utana 2 heten belul igertek valaszt.
tobb, mint 3 honap mulva hivtak, hogy "Sajnos talaltak valaki mast helyettem".
Mondtam nekik, hogy semmi baj, mert kozben talaltam munkat sokkal tobbert Nemetorszagban.
Szoval, en ezert irtam mar az elejen, hogy szerintem az ilyen allashirdetesek omolytalanok, es en legszivesebben nem is palyazom az ilyenekre, mert minek.

Austin (törölt) 2017.01.18. 16:21:38

Kb másfél hónap (sikeres) munkakeresés során (informatikai vezető pozíció) nem is találtam olyan pozíciót, ahol legkésőbb az első telefonos egyeztetés során ne kérdeztek volna rá a bérigényre.

Én minden esetben tól-ig intervallumot adtam meg, jelezve, hogy ha a munkakör, felelősségi körök, feladatok és a vállalat megismerése után (értsd tehát az első interjú után) ezt tudom pontosítani, mindenkinek ezt javasolnám.

A recruiter cégek amúgy ugyan tehermentesítik a vállalati HR-eket, de pályázó szemszögből teljesen felesleges kört jelentenek, huszonéves kislányok csillogó szemmel hallgatnak, mint ha csak ismerkednél: pontosan tudod mit akarnak hallani, és azt mondod nekik. A szakmáról gőzük sincs, ha ismert rövidítéseket, kulcsszavakat hallanak örülnek. Arról nem is beszélve, hogy az egyre gyakoribb skypos interjúkon a recruiter egy szakadt pólóban ül egy kuplerájnak kinéző irodában. Ha ezt látná az a cég, aki őket megbízta...

A lényeg mindig akkor kezdődik, amikor már végre bejutsz a céghez, ugyanis a recruiterek általában kb. annyit tudnak a pozícióról, ami a hirdetésben is olvasható volt.

redriot77 2017.01.18. 16:26:25

@lalloter:

"A munka az, aminek ellenértéke van és nem az ember. Így a munkáltatónak kell megmondani neki ez mennyit ér. Mintha bemennél a boltba és nem lenne semmin ár, hanem neked kéne megbecsülni, hogy szerinted mennyiért hajlandó odaadni a kenyeret a CBA. Szerintetek az elfogadható lenne?"

Pontosan! A hasonlat pedig telitalálat. Annyival egészíteném ki, hogyha nem találod el elsőre mennyiért hajlandó odaadni a kenyeret a CBA akkor mehetsz a következő boltba, mert ezt a lehetőséget elbuktad.

Normális esetben munkabért a munka határozza meg, a feladat amit el kell végezni. Ha áthárítjuk az álláskeresőre a bérigény megjelölését akkor már nem a munka határozza meg a bért, hanem az hogy mekkora a összeget mer az álláskereső beírni bérigénynek. Mert igenis fél attól hogy túl nagy összeget jelöl meg és ezért az apróhirdetésből kibogarászható minimális infók alapján megpróbálja eltalálni azt a legmagasabb összeget amit elolvasva nem basszák ki a picsába az életrajzát.

Ami etikátlanná teszi az eljárást, az az, hogy cég PONTOSAN TUDJA hogy mi az elvégzendő munka. Nem csak azt ami a hirdetésben le van írva, hanem azt is amit még a személyes interjún sem fog feltétlenül ismertetni a jelentkezővel. Pl. hogy hétfőtől-péntekig szóló munkaidőt hirdetnek, pedig már tudják előre hogy a pályázót majd néha-gyakran szombatra is be akarják majd hívni.
Tudják azt is hogy bár egy pozíciót hirdettek meg a jelentkezőnek valójában 1.5-2 ember munkáját kell majd elvégeznie - egy fizetésért. Természetesen azt is tudják hogy aki eddig betöltötte azt a pozíciót az mennyit keresett.

Ezekről a pályázónak legjobb esetben halvány sejtelme lehet, de többnyire az sem. Mégis őt kényszerítik hogy jelöljön meg egy összeget. Ez a munkáltató részéről egy negatív licit, játszik a pályázókkal.

Ez azért nem etikus, mert hiába van egy maximális összeg, amit megadna az általa nagyon jól ismert feladat elvégzéséért a munkaadó, ezt ő titokban tartja abban bízva hogy talál a feladatra jóval kevesebbért is munkaerőt.

Tegyük fel van egy meló amit a cégnél már 200ezerért végez valaki. Jelentkezik egy madár 150ezres igénnyel. Ha a munkáltató annyira kurvára etikus volna, a személyes interjú azzal zárulna hogy: "nálunk ezért a munkáért 200ezres fizetés jár." Vagy elfogadható lenne az is hogy "200ezer lesz a fizetés, az első három hónap próbaidő alatt 170ezer"

És? Elmond ilyet egy átlag magyar munkáltató? Dehogy. Inkább örül mint majom a faszának, hogy talált egy madarat, akin 600-800-ezret megspórol egy év alatt. Csak azzal hogy nem szószátyárkodik mindenféle összegekről feleslegesen, amikor az emberek kitalálják helyette a legkisebb összeget amiért nála hajlandóak gürizni. Az etikus viselkedés gránitoszlopa.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.18. 16:26:44

Amúgy a recruiter tényleg a legjobb barátod, otthoni első munkahelynél, le kellett adni a bérigényt. Hátmittudomén, most szárad a pecsét a diplomámon, fasza gyerek vagyok, de lássuk be, sokan vagyunk akik ezt hisszük magunkról. Megbeszéltem a recruiterrel, aki mondta, hogy ne fogjam vissza magam, szerinte 150 ezerrel többet kellene mondani, nyilván a briefjében benne volt a bérsáv. Hátmondom kiscsillag, ha te mondod, legyünk bátrak, nincs tétje, első interjú, mondjuk be annyit.
A cég megkérdezte az interjún mennyire fix a bérigényem, hatalmas arccal és ifjonti lelkesedéssel bemondtam, hogy negotiable, upwards. Az ajánlat kijött 10%-al többről, mint a bérigényem. Nem kérdés, aláírtam. Azóta is hálás vagyok nekik! Köszi Steve és David!

kremlingrasso 2017.01.18. 16:48:20

vegulis a problema nem azzal van hogy beirjam az oneletrajzba vagy az allasjelentkezesnel kerik az elvart fizetest, mert a vegeredmeny ugyanaz lesz mintha elore megmondanak hogy mennyit tudnak fizetni...ha sokkat kerek akkor nem is hivnak ha keveset akkor meg az elso korben kiderul hogy komoly a dolgog vagy nem.

a gond ott van hogy az aki eldonti pusztan a fizetesi elvaras alapjan hogy megmutassa az oneletrajzodat vagy sem a munkaadonak az egyszeruen nem lehet kepes eldonteni hogy amit bekertel az realis-e a tapasztalatod es tudasodhoz kepest, mert eselye sincs megerteni hogy pontosan mit is csinalsz.

igy aztan marad "30-eves no az menjen inkabb szulni", meg a "2 evente munkat valto az nem megbizhato" meg "aki nem pesti egyetemre jart az ennyit nem er" meg hasonlok.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 17:15:41

A bloggal szembeni minden tiszteletem mellett el kell mondjam, hogy a leírtakat őrült nagy hülyeségnek tartom.

Az adott pozícióra a cégeknek egy -tól-ig kerete van. Feljebb nem tudnak menni jelentősen. A bér leírásával kiszűrhetőek a teljesen felesleges körök, amikor minimum félóra beszélgetés után kiderül, hogy a cég 300-at adna, a jelölt meg minimum 550-et kér. Interjúztatni drága dolog, mert sok idő. Ha az önéletrajzban tisztázódik, hogy a felek elmennek egymás mellett, akkor az mindenkinek jó.

Én rendszeresen olvasok önéletrajzokat, veszek fel embereket 15 éve, sok cégnél. Ha valakit érdekel, hogy működik ez valójában:

1. Aki nem írja bele a sávot (pedig kértük), azt be sem hívjuk. Egyrészt a fenti logika miatt, másrészt az a következtetés adódik, hogy nem értette meg a hirdetés szövegét sem.

2. Aki kevesebbet kér, mint amit erre szánunk, az a végén nem fog kevesebbet kapni, hiszen hamarosan rájönne, hogy nem megfelelően van bérezve. Azt alig merem mondani, hogy az interjún, megismerve a pozíció természetét, még mindig mondhatja, hogy "jah kérem, ez így más, így több lesz".

3. Aki kicsit többet ír, azt behívja az ember és meg lehet beszélni, hogy ki tud engedni.

4. Aki nagyságrendekkel többet ír, azzal minek húzzuk egymás idejét?

5. Aki ilyen mellébeszélős dumát ír, mint például amit itt javasolnak, az eleve elveszi az ember kedvét, nem lesz behívva.

És két kérdést is feltennék:
Aki már a cég álláshirdetését is etikátlannak tartja, az minek akar ott dolgozni?
Aki arra gondol, hogy "honnan tudjam én azt?", az nincs tisztában a saját értékével és a piaci körülményekkel, következésképpen sok jóra nem számíthat.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 17:16:42

@bunkó:
Vagy: rossz a logikai következtetés.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 17:20:05

@SJobs:
Inkább ott van igazad, hogy egy sávot adsz meg. Ha nem adsz meg semmit, csak dumát, akkor azzal csökkented a lehetőségeidet.

VT Man 2017.01.18. 17:30:50

"nem rakerdezni kell, hanem kiirni, hogy mennyit szantok a poziciora
es akkor akit nem erdekel, az mar nem is jelentkezik"

Igy van. Legalabb egy tol-ig savot. Angliaban se mindenhol divat, de altalaban kiirjak.
Pl. 17k/ev, 30-40k, tapasztalatfuggoen, stb. Vagy fizetes: minimalber (7.20 font / ora)

Mondjuk nem is olyan hatalmas durranas, mert van rengeteg oldal (PayScale), ahol statisztikai adatok is vannak a munkakorokre.

VT Man 2017.01.18. 17:32:43

@p.a:
"Az adott pozícióra a cégeknek egy -tól-ig kerete van. Feljebb nem tudnak menni jelentősen. A bér leírásával kiszűrhetőek a teljesen felesleges körök, amikor minimum félóra beszélgetés után kiderül, hogy a cég 300-at adna"

Akkor ird le, hogy fizetes brutto 250-300 ezer, megallapodas alapjan.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 17:41:38

@VT Man:
A hirdetésben?

Tudod a felvett munkavállalók meg pont azt akarják nagy titokként kezelni, hogy mennyi a fizetésük. Az jó, ha közhírré teszem, de az nem, ha egy levélbe bele kell írni?

Álláshirdetésbe összeget írni nem korrekt e leendő dolgozóval szemben és nem célszerű a cég szempontjából sem, mert másoknak nincs köze hozzá, hogy nála mennyiért dolgozik a portás.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 17:44:19

@kremlingrasso:
Általában igaz, hogy a HR-es nem alkalmas arra, hogy megítélje, alkalmas vagy-e a pozícióra.
De nagyon sok CV nem a HR-esnél landol, hanem közvetlenül a főnöknél, akik magának keres. És akkor ez is fontos szűrési infó és persze más is.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.18. 17:48:20

@p.a: lehet itt keleten ezt erőltetni, hogy nem korrekt még nem íze még nem azé..Csak érdekes módon ott minden sokkal tisztábban megy, itt még csak az állandó sumakolas van. De hát az a haldokló dekadens nyugat...Hol van hozzánk képest.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 17:52:55

@dorian gray: Nyugaton sem nyilvánosak a bérek a legtöbb helyen. Az nem sumákolás, hogy nem írjuk ki az internetre mindenkinek a jövedelmét.

djpeter 2017.01.18. 17:57:28

@hheni0107: Ilyen is van elfogadom,de sajnos olyan is ahol egyedül dönt.

kremlingrasso 2017.01.18. 18:08:52

@p.a: az en tapasztalatom mondjuk a forditott, barhova jelentkeztem az elso valasz mindig az HR-tol jott (mar ha jott)...fonokkent pedig az HR mindent elkovetett hogy minen CV rajtuk keresztul menjen, pl lecsesztek a beosztottjaimat hogy miert kozvetlenul nekem adjak a referalt ismeroseik CV-jet es nem nekik. Persze a legjobb embereket mindig valaki a csapatbol hozta...ez az egyetlen jarhato ut, fonokkent ugy kell viselkedni hogy az elso szamu szempont az hogy olyan munkakorulmenyeket teremtsel hogy a (jo) emberek ne akarjanak elmenni, sot hozzanak meg tobb jo embert. Persze hosszutavon a lenyeg vegul is a fizetesen mulik (1-2 evig marad azert az ember csak mert jo valahol dolgozni es mashol csak rosszabb lehet), es akkor megint visszatertunk az HR-hoz hogy miert akarnak beleszolni abba hogy kit mikor mennyiert akarok felvenni.

Ez az HR jelensegnek a legnagyobb gondja hogy probaljak raeroltetni a rendszerre azt hogy mindenkire ugyanazok a szabalyok vonatkozzanak, mikozben ez szimplan nem igaz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 18:26:50

@kremlingrasso:
Ja, igazad van, annyi, hogy én arra gondoltam (bár tényleg nem írtam le), hogy sok olyan cég van ahol nincs is HR. Azért mert nem olyan nagy, hogy eltartson egyet. Ezek max fejvadászoznak, de az meg megint másik téma.

VT Man 2017.01.18. 18:40:39

@p.a:
"Álláshirdetésbe összeget írni nem korrekt e leendő dolgozóval szemben és nem célszerű a cég szempontjából sem, mert másoknak nincs köze hozzá, hogy nála mennyiért dolgozik a portás."

Van amikor beleirjak, van amikor nem, de sokszor igen:

"Executive Assistant
The Maine Group - London
£26,000 - £28,000 a year
Executive Assistant £26,000 to £28,000 p.a. "

Receptionist
INTO University Partnership - United Kingdom
£16,542 - £22,858 a year
Receptionist Part time (0.5 FTE) "

(indeed.co.uk-rol)

De van amikor titok itt is.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.18. 18:42:30

@VT Man: Meg hát a UK az nem HU. Más kultúra, ebben is.

balage28 2017.01.18. 19:39:05

Ha nem tudod mennyit érsz, nem tudod magad elhelyezni a világban, akkor nem foglak behívni.

Ennyire egyszerű ez... - lehet értetlenkedni, de munkáltatói oldalról ez IS egy szempont. Senki nem keres se önbizalomhiányost, se világtól elrugaszkodott nagyképű idiótát.
Mindig meg szoktam kérdezni az átlagtól eltérő pénzt kérőktől, hogy miért kér többet (esetleg kevesebbet) - volt aki meg tudta indokolni, évek óta velem dolgozik, és annyiért vettem fel, amennyit kért, noha 20-25%-al kevesebb volt az átlag...

cupcake25 2017.01.18. 19:44:52

@Eltévelyedés: csak azt ne felejtsd el, hogy itthon a 35 nm-es garzonért fizetsz 100+ rezsit (ez valós adat!) a kb nettó 150-200 ezres fizetésedből, IT-sként attól függően, hogy melyik része (programozás, support, fejlesztés stb) max olyan nettó 500 ezret tudsz kisajtolni de ez a plafon. Aki ennél többet mond, az kamuzik egyszerűen vagy vállalkozóként csinálja. És akkor ezen felül vannak a valóban nyugati árak. Erre mindig egy dolgot hoztam fel példának: kint keresel minimum 1000 eurót ugye, ennél kevesebb nagyon ritka kb minimál, itthon ez mondjuk 100 ezer. A mekiben egy bigmac mondjuk 5 euró, amit itthon cirka 1600 forint. Az 1000 euródnak az 5 euró 0,5%-a, míg az 1 600 forint a 100 ezer forintodnak 1,6 %-a. Itthon te soha, de soha nem fogsz tudni bejelentett munkával olyan színvonalat elérni, mint kint és most ugyan azon munkáról beszélek, nem arról, hogy kint mosogatsz itthon meg pl JAVA fejlesztő vagy. Tudom, hogy a pénz nem minden és ezt alá is írom, én nem tervezem a kiköltözést, de csak azért mert itthon látom a saját boldogulásomat még egy darabig, de szigorúan csak a sajátomat és mint vállalkozó. Alkalmazottként vagy munkát adó vállalkozóként már esélytelen lenne és a boldogulásom az azt jelenti, hogy mondjuk hitelre tudok venni lakást esetleg és ki tudom gazdálkodni a törlesztőt viszonylagos biztonsággal és olyan vállalkozó vagyok, aki egészen jól tudja kalkulálni a fix havi bevételét. Szóval ha haza akarsz jönni és életszínvonalban nem akarsz sokat veszíteni, akkor én alsó hangon mondanék olyan nettó 400 ezret és akkor valóban belefér a kocsi, az albérlet a spórolás stb.

Buchhalter 2017.01.18. 19:50:03

@Fűzfánfityisz: szerintem ez a 200 CV már nem igaz. A mi cégünk Németországi és Osztrák telephelyekre keres szakikat,Mára beígérte magát 2 ! Egy se jött el.Leinformáltak minket és az okosba megoldjuk stílusú bérezés( magyar minimál bér+napi díj+ úti ktg.térítés) és így jön ki a nettó 5-6 € .Hát a legtöbb kiröhög minket.Ja és az elvárások : legyen kocsid,szakmád,alapfokú német. A főnökömnek nem esik le valami.Tavaly még 180 ember volt ,most van 143 .A héten még egy felmondott.Átment osztrák céghez ahol alapból kap nettó 11.30 €-t és 13-14 havi fizut.A kocsira meg átalányt.Na ennyi.Az SSC-k is dióták. Saját tapasztalat,hogy elvár a legtöbb 2 idegen nyelvet bruttó 300-400 Ft-t.Ha kimegy nyugati SSC-be simán kap 1600-2000 € nettót. Most vidéken próbálkozik a T.system és a BP. Szegeden meg Pécsen hogy fognak találni 5-600 ilyen mókust? Pestiek biztos nem fognak leköltözni ,Nyugat -Magyarországon szintén elment a magasan kvalifikált munkaerő 60 °%.Szóval továbbra is lehet tolni az arctalan stílust ,de úgy látom ez a játék már a végét járja.

cupcake25 2017.01.18. 20:13:39

@redriot77: én erre azt mondom, hogy ez egy piac, alkudozni kell nincs mese. Tök mindegy hogy az elődöd mennyit kapott azért a munkáért, amit csinált, az a lényeg, hogy neked mennyit kell fizetniük, hogy elvégezd a munkát. Én az utolsó munkakeresős időszakomban, kb 1,5 éve nem voltam kényszerhelyzetben, én akartam váltani, közel 4 évet lehúztam ez előző helyen és bár évente kb nettó 10 ezerrel nőtt a fizum mégis úgy éreztem, hogy nem arra haladnak a dolgok, ahová én akarom, többre vágytam, magasabb presztízsre, jobb munkakörülményekre stb. Mivel nem volt kényszerben, ezért úgy küldtem az önéletrajzokat, hogy az akkori fizetésemre rátoltam még 20%-ot pl ragaszkodtam a 8 órás bejelentéshez (meglepő vagy inkább nem, de napjainkban már ez is egy elvárás és nem alap sajnos), összesen 10 önéletrajzot küldtem el és ebből 4 helyen voltam interjún és 2-re felvettek volna. Persze azért alaposan megválogattam az álláshirdetéseket, tudtam mire vagyok alkalmas és mire nem, melyek azok a pozíciók, ahol egyáltalán elérhetem ezt a bért, értelemszerűen titkárnőként nem fogok annyit keresni mint szeretnék, így ennél magasabb pozíciókat vadásztam úgy mint irodavezető vagy szakmai asszisztens vagy éppen kezelő (társasházak), sőt arra is figyeltem, hogy azért legyen már releváns tapasztalatom (ezt amúgy nagyon sokan nem is nézik meg, csak küldik az önéletrajzokat nyakra-főre és meg vannak lepődve, hogy kiküldtem 50 önéletrajzot és nem hívták be sehová. Amikor a 2 cég közül választottam 2 dolgot tartottam szem előtt, az egyik, hogy milyen a munkakörnyezet )nem volt nehéz megállapítani, mert az irodákban is voltak interjúk illetve hogy melyik az, amelyik segít abban, hogy a jövőbeni terveimet támogassa. Mindegyik cégnél megkérdezték az interjú után, hogy tartom-e az fizetési igényemet és mivel már alapból olyan pozíciók közül válogattam, amiknek a feladatköreit nagyjából ismertem, így tudtam pontosítani. Pl amikor nekem azt mondják, hogy mint asszisztens jegyzőkönyveket kell írnom a közgyűlésekről akkor nagyon jól tudom, hogy ez azt jelenti, hogy bizony vannak időszakok, amikor egy napom nem 8 hanem 12-13 órás, megkérdeztem, hogy ezeknek az elszámolása hogy működik és amit ajánlottak számomra elfogadható volt. Vagy amikor azt mondják, hogy a befutó telefonokat kezelnem kell, egyenleget kell egyeztetnem tulajdonosokkal, akkor tudom, hogy ez azt jelenti, hogy bizony van amikor kisiskolás szintre kell mennem és el kell magyaráznom, hogy a 2+2 az miért 4. Sőt amikor rákérdeztem a hozzám tartozó albetét számra, akkor is tudtam hogy ez kb mennyi munka. Viszont ahhoz ragaszkodtam és nincs is belőle baj sőt el van fogadva, hogy asszisztensként nem vagyok köteles 0-24 órában rendelkezésre állni, munkaidőben elérhető vagyok és ennyi. De persze mint írtam ezekhez ismerned kell a szakmát, amiben el akarsz helyezkedni. Ezek alapján tudod kalkulálni, hogy elég-e a kért fizetés vagy meg kell toldani, mert asszisztensként azzal nem számoltam, hogy itt a beszámolót is nekem kell gyártani, ami viszont már felelősség és még sorolhatnám. Szóval ha csak nem éles pályaváltáson agyal valaki, akkor igen is az interjú után ő is be tudja lőni, hogy 1-1 pozíciónál mennyit lehet keresni. Ettől még persze érhet nagy csalódás, mert lehet néhány nehéz kolléga, néhány olyan ügyfél, aki szintén kihívás. De ez olyan, hogy te is el facebookozhatsz melóidőben. Ezek ilyen lutrik 1-1 váltásnál ezért ha nem vagy kényszerhelyzetben érdemes mindig belekalkulálni, hogy neked mennyit ér ez a kockázat, nekeme z volt a +20%. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.18. 20:31:50

Nagyon fordítva ül a lovon, aki az önéletrajzban bérigényt kér. A cégnek kellene megjelölnie a bérsávot.

Nagyjából 8-10 éve külföldi álláspályázatnál nevettem jót, amikor az online jelentkezési felületen az alapadatoknál, még a konkrét jelentkezés előtt kértek egy összeget, de nem volt ott a pénznem. Amerikai oldalon jelentkeztem londoni és dublini pozícióra...

@redriot77: Én több Magyarországon működő gonosz multit ismerek, ahol az új munkatársak fizetését felemelik a kitűzött sávig akkor is, ha kevesebbet kértek...

cupcake25 2017.01.18. 20:33:24

@cupcake25: és akkor folytatom, hogy amikor eljöttem az előző helyről én kerestem az utódomat sőt, volt amikor karbantartó/kertészre adtam felhirdetést mert kellett volna. Na ott is volt gond dögivel, egyrészt én alaposan megírtam a hirdetést mert tudtam mik az elvárások, persze a főnök okoskodott, hogy jó hát az nem fontos, meg ez sem meg az sem, de közben meg kellett volna a munkához mert egy sima utcáról berángatott valaki, nem biztos, hogy tudja, hogy hogyan kell ültetni egy fát és mindenkinek nem lehet fogni a kezét, mert akkor felesleges hogy ott legyen. Na mindegy összedobtam egy korrekt álláshirdetést és kértem, hogy jelöljenek meg fizetési igényt, leginkább azért, mert tudtam, hogy az igazán jó jelentkezők annyit fognak kérni, amennyit a főnököm nem tud/akar fizetni és nem akartam az idejüket rabolni. Viszont nem írtam ki a bérezést, mert akkor az utolsó analfabéta is bedobta volna a plafont. Sőt amikor a saját helyemre kerestem valakit, akkor direkt beírtam, hogy TH-kkal kapcsolatos tapasztalat az ELVÁRÁS és nem előny és olyan önéletrajzok jöttek, hogy életében egy Alapító okiratot nem látott vagy Közgyűlésen nem vett még részt és ehhez betolta a nettó 150 ezres fizetési igényt. Jó, egyből kukáztam de akkor is. Én ezekből a tapasztalatokból kiindulva még mindig azt mondom, hogy a legjobb a szelektálás és az optimális munkaerő megtalálására ha munkavállaló lő egy összeget, mert egyrészt, ha bírok a hirdetésbe egy sávot, akkor lehet hogy az értelmesebb 30% nem küldi el, mert ő nem esik bele, de azok akik amúgy tök alkalmatlanok a munkára, mert az elvárások közül max az erkölcsit tudják bemutatni, azok is elküldik és belövik a sáv közepét, mert hát höhö itt lehet keresni 170 ezeret ide jelentkezünk aztán hátha.

reunalla 2017.01.18. 21:09:02

Kb 3 munkakör van, amit jelenleg szóba jöhet nekem, azonos profilú cégeknél, egy bizonyos területen belül. 99 %ban mindegyik cégnél igyanazt kell csinálni ezekben a munkakörökben. Tudom a piaci helyzetet, hogy ezeknek mennyi az ára. Tudom a saját áramat, amennyiért váltanék. Jelenleg csak engem keresnek fejvadászok én 2,5 éve nem keresek munkát, de kb minden értelmesebb fejvadászt meghallgatok.

És leírom a bérigènyem, mert ha a kínált összeg köszönőviszonyban sincs az igényemmel, 10 perces telefonbeszélgetésnél többet nem vagyok hajlandó az időmből ráfordítani. ;)

R2D2 & C3PO 2017.01.18. 22:44:04

@hheni0107: mert bért adok? Esetleg...

Elek Heck 2017.01.19. 01:02:30

Én meg felteszem valamelyik kedvenc kérdésem, pl:
Ha a liftben többedmagával utazik, és szellentenie kell, mit választana?
a) Hangtalan büdöset, b) Hangos szagtalant
Nincs harmadik lehetőség vagy mellébeszélés.

Melyiket veszitek fel?

Lady Scarlett 2017.01.19. 04:05:59

@p.a: ezt kiküszöbölve a cég is megadhatja az irányadó bérsávot a hirdetésben.
Ha nagyságrendekkel alacsonyabb mint amire a pályázó tartja magát, meg sem pályázza az állást, nem terheli az email postafiókot és nem reménykedik egy hosszadalmas felvételi folyamatban aminek x. pontján y kör után derül ki hogy ja bocs minimálbért (se) fizetünk.

Lady Scarlett 2017.01.19. 04:07:56

@Elek Heck: én a hangos szagtalant választanám.
A pukizás vicces. És lehet úgy csinálni hogy tényleg lehessen nevetni rajta.
A szagokat viszont nem bírom.

Lady Scarlett 2017.01.19. 04:12:18

@cupcake25:
Kicsit túltolod a saját fontosságod.

Lady Scarlett 2017.01.19. 04:16:54

@kremlingrasso:
Ha ezen a HR fennakad, akkor az a HR nem érti miről szól vagy kellene szóljon a HR mint terület.
Huszonéves csicskákkal vagytok körülvéve akik HR szakról vágódtak ki a Corvinusról?
Fogadd sajnálatomat.

Lady Scarlett 2017.01.19. 04:18:19

@p.a: bérsávot illik kiírni.
Akkor nem szokták ha a kollégák bére között nagy a különbség.
Szóval ki sumákol?

kasu 2017.01.19. 06:44:33

Mindenkinek igaza van:-) annak is, aki kiírja mit kér minimum és annak is, aki felelősséggel állítja, ha a feladat pontosan ismert, akkor tud majd nyilatkozni. Egyetlen állás sem azonos, mert a cégek is mások, a helyzet is, a környezet is.
A cégek szempontjából pedig korrekt, az is, ha egyes munkakörökben eleve megadják az elérhető-fizetendő bért, más esetekben pedig ha ők is megvárják a jelentkezővel történő találkozást. Persze akkor is tudják ők, hogy mennyit akarnak/tudnak fizetni. Aztán pedig van egy hr-es szinvonal, vagy szinvonaltalanság... egy szubjektív, önkényes megközelítés, szimpátia-antipátia, protekció... Tudjuk mindig a legjobb mellű nőt vesszük fel:-)

Nemzeti Dohányos 2017.01.19. 06:56:28

@hheni0107: "Fordítva pedig szerintem ne üljünk a lovon, amióta világ a világ a munkaadó interjúztattta a munkakeresőt, nem pedig fordítva."

2017 van, átlagnál jobb fejlesztőként jó ideje én interjúztatom a reményteljes munkaadókat, persze elhiszem, hogy ez nem mindegyiknek tűnt fel. Még köreim is vannak, elsőnek kifagattom a technológiáról, utána beszélünk a bérsávról és az interjúzás menetéről (max két kör lehet), ha átment, akkor megyek interjúra.

Nemzeti Dohányos 2017.01.19. 07:04:09

@cupcake25: Ezt az 500 ezer nettót ugye kezdőknek gondolod, mint plafon?

Balt 2017.01.19. 07:57:10

@Zorba the Geek: "Fiatalos csapat": Pályakezdők, ennek megfelelő bérrel. :)

Volt kollégám (50+) szokta mondani, hogy tudom, fiatalos csapatba keresnek senior munkatársat. 30 éves tapasztalattal és pályakezdő bérrel.

martineden 2017.01.19. 09:07:25

@Lesből Támadó Szárítókötél: ,,Nincs bérigény megjelölve, ezért mindenkit behívnak, aki esélyes, és a koppanás már a interjún derül ki. De akkor mi az istennek rabolják egymás idejét a felek, ha úgyis csak adott keret van a pozícióra, bármilyen jó jelentkező is érkezik?"...ha az a bizonyos keret ki van irva, csak olyan jelentkezik , akinek az elegseges. Tehat ebben az esetben is ugyanannyi a jelentkezok szama.Gondolkodj logikusan.

Samott 2017.01.19. 09:55:38

@Nemzeti Dohányos: Vagy csak nagyon atvertek szegenyt...

2017.01.19. 10:09:32

jogosan várnak választ a kérdésre a cégek, mindenkinek tudnia kell mennyit akar keresni. és igenis a az egyént bérezik, nem ma munkát.

Egyallampolgar 2017.01.19. 11:04:51

Itthon sajnos nem divat, a munkaadó részéről a várható bér megjelölése, de ha valaki a felhívás ellenére nem jelöli meg a bérigényt akkor lehet be sem hívják. Mert azt hiszik gyökér és már a jelentkezése hiányos, már a jelentkezésben jobban tudja a Passat szelet mint a munkaadó. Minek hívják be, ha nem számíthatnak arra hogy megegyeznek az elképzelések?
Amúgy sem értem miért kell titkolózni bármelyik félnek. Egy ideális megegyezésben mindenki egy kicsit jól jár tehát egy kicsit nem jár jól.

M_R 2017.01.19. 11:16:27

Legyünk realisták: a magyar cégek 90%-ában az egyetlen "paraméter" a minél alacsonyabb bérigény.
Aztán ha kiderül hogy nem vált be a jelölt, 3 hónapon belül (próbaidő) elküldik - és még örülhet ha az utolsó havi bérét kifizetik (meg egyáltalán bejelentik próbaidő alatt..) Aztán új "szarér-húgyér" jelölt jöhet...

És csodálkoznak hogy aki meg nem ilyen "munkát" akar, az elhúz az országból...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.01.19. 11:53:41

@LSV: mondjuk azert, mert az az egyetlen osszeg, ami nem fugg semmifele kulso felteteltol? a munkaltato ebbol szamolja a koltseget (3 hete sincs hogy maskepp kell), te meg ebbol szamolod a nettodat (ami fugg pl gyerekek szamatol stb.).

Lesből Támadó Szárítókötél 2017.01.19. 12:13:50

@martineden:

Maximálisan logikusan gondolkodtam tekintve, hogy a poszt arról szól, hogy írjon-e fizetési igényt a pályázatába, vagy sem, hogy aztán a patás HR jól kiszelektálja, nem pedig arról, hogy miért nem írnak felkínált bért a munkáltatók a pályázatba. Persze az utóbbi lenne a legjobb,

Ropi Robert 2017.01.19. 13:29:39

@Fűzfánfityisz:
@szerző:
Szerintem meg nem, írd le!
Van benne itt-ott igazság, de én mindig leírom az elvárásaimat, sokszor még akkor is ha nem kérik.
Ne raboljuk egymás idejét!
Én tudom, hogy a munkám, tapasztalatom mennyit ér, és az is nagyjából belőhető, hogy a kiszemelt cégtől, munkakörtől függően mennyi várható. Aki nem készül fel az interjúra ilyen téren is, azt mire számít?
Kiöltözök, felkészülök, utazok oda-vissza, mindezt 1-2-3 alkalommal a körök számától függően, eltöltve vmi kezdő HR-essel, aztán kiderül, hogy mínusz 20-50%, van hogy annyira sem értékelnek, hogy értesítsenek (betöltötték vagy csak simán köszi nem), de mindenhol nyafognak, hogy munkaerő hiány stb stb.

nem várt fordulat 2017.01.19. 13:58:10

Én is azt mondom, ez ne a munkavállaló dolga legyen már, legalább is ne ebben a formában.

Egyszer felkeresett egy HR-es, vagy ki, mondta, hogy szuper pozíció, én kellek neki. Mondtam, hogy kezdjük a fizetéssel, mert nem fogok öltönyben nyakkendőben bohóckodni a város másik feléig, ha esélytelen a pénz.

Mondta a nő, hogy ezt nem mondhatja el, de mégis én mire gondoltam? 320e mondtam nettó, mondtam, majd mondta, hogy ok, mehetek, ez akár még több is lehet.

Programozó vagyok, de nézzétek meg a StackOverflow.com -ot: jobb oldalon a Loogin for a Job dobozban, $50/h, másik hírdetésnél £20,000 - £30,000 , szóval legalább be tudod lőni, hogy mire is számíthatsz.

Ha látok egy hírdetést, hogy havi nettó 150 000 - 200 000 Ft, máris ugrok a következő hírdetésre.

Lehet, hogy egy pályakezdő, vagy junior tovább olvassa, én nem.

kvadrillio 2017.01.19. 14:02:07

NU, ILYEN A COCILIZMUSBAN NEM VOLT !!!!!

..ÉS RTL Híradó - Havonta 85 millió forintért 140 politikai... | Facebook
hu-hu.facebook.com/RTLhirado/posts/1426432354322713
Havonta 85 millió forintért 140 politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak - ez is kiderült azokból az adatokból, amelyeket Mesterházy Attila, szocialista...
140 tanácsadót fizetnek | RTL Híradó - RTL Klub
rtl.hu/rtlklub/hirek/140-tanacsadot-fizetnek
2017. jan. 8. - Havonta 85 millió forintért 140 politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak - ez is kiderült azokból az adatokból, amelyeket Mesterházy Attila, ...
Videó: 140 tanácsadót fizetnek › Hírek, hírvideók, aktuális események ...
frissvideok.hu/hirek/845989-video-140-tanacsadot-fizetnek
2017. jan. 8. - Havonta 85 millió forintért 140 politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak - ez is kiderült azokból az adatokból, amelyeket Mesterházy Attila, ...
Lázár János minisztériumában dolgozik a legtöbb tanácsadó – Csípős
mcsipos.hu/2017/01/11/lazar-janos-miniszteriumaban-dolgozik-a-legtobb-tanacsado/
2017. jan. 11. - Havonta 85 millió forintért 140 politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak – ez is kiderült azokból az adatokból, amelyeket Mesterházy Attila, ...
Igen bőkezűen fizet nagyon sok embernek a kormány politikai ... - 444
444.hu/.../igen-bokezuen-fizet-nagyon-sok-embernek-a-kormany-politikai-tanacsoke...
2015. nov. 10. - Összesen 100 millió lehet a tanácsadók havi bruttó fizetése. ... az emberi erőforrásoké is nagy politikai tanácsadó foglalkoztató. 44-en havonta ...
140 tanácsadót fizetnek 17-01-08 - YouTube
Videotalálatok erre: 140 POLITIKAI TANÁCSADÓ
▶ 2:07
www.youtube.com/watch?v=X5DSvwrJX68
2017. jan. 10. - Feltöltötte: RTL Klub
rtl.hu/rtlklub/hirek Havonta 85 millió forintért 140 politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak - ez is ...

ILYEN SE VOLT !!! :o) BASSZA MEG ORBÁN !

kvadrillio 2017.01.19. 14:07:18

Lázár ki sem lát a tanácsadókból

Az összesített adatokból az hámozható ki, hogy Pintér Sándor a legbőkezűbb, ha politikai főtanácsadót kell kifizetni. Nála a három titokban tartott főtanácsadó egyike havi bruttó másfél milliót keres, a másik kettő összesen nem kap ennyit. A BM-ben egyébként mindössze 5 főtanácsadó/tanácsadó van. Ennél kevesebb, jelenleg 0 tanácsadója a Honvédelmi Minisztériumnak van. Bár két főtanácsadói státusza van Simicskónak, egyelőre azokat nem töltötte fel.

Lázár Jánosnak és a Miniszterelnökségnek van a legtöbb politikai tanácsadója, 45-en látják el politikai tippekkel Lázárékat. Ez november 9-i állapot, vagyis már Rogánék önállósodása utáni. Lázár két főtanácsadója összesen bruttó 2 522 900 forintot keres havonta.

A főtanácsadók mellett összesen 18 politikai tanácsadója is van Lázárnak. Átlagban havi bruttó 438 527 ezret keresnek.

Nemcsak Lázárnak jár tanácsadó, hanem a miniszterelnökség államtitkárainak is. Ők összesen osztoznak 18 tanácsadón, de jobban fizetnek, mint a miniszter, az államtitkárok politikai tanácsadói átlagban félmillió forintot kapnak. Sőt, az államtitkárokak politikai főtanácsadóik is vannak, hat darab, 950 ezres bruttó átlagfizetéssel. Sőt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest is segíti politikai tanácsokkal valaki, havi 750 ezerért.

Csak a Miniszterelnökség hvai bruttó 26 millió forintot fizet ki politikai tanácsokért.

A mamutminisztérium, az emberi erőforrásoké is nagy politikai tanácsadó foglalkoztató. 44-en havonta összesen 26 258 700 forintot kapnak, bruttóban.

Szijjártó Péter is megbecsüli, ha eligazítják a politikában. Három politikai főtanácsadója bruttóban összesen majdnem 2,5 milliót keres. De a három fő- mellett van 11 sima tanácsadója is, nekik a bruttó fizetésük összesen 6 094 000 forint.

Íme a lista, azokkal a számokkal, amiket elárultak a minisztériumok, főtanácsadók/tanácsadók összesen:

Miniszterelnökség - 45 tanácsadó - összesen bruttó 25 935 000 forint/hó
Emmi - 44 tanácsadó - összesen bruttó 26 258 700 forint/hó
Külügy - 19 tanácsadó - összesen bruttó 13 830 000 forint/hó
Agrár - 17 tanácsadó - összesen bruttó 10 526 400 forint/hó
Nemzetgazdasági - 10 tanácsadó - összesen bruttó 6 835 200/hó
Igazságügyi - 7 tanácsadó - összesen bruttó 4 706 450 forint/hó
Miniszterelnöki Kabinetiroda - 7 tanácsadó - titokban tartva, hogy mennyit keresnek
Belügy - 5 tanácsadó - összesen bruttó 3 978 345 forint/hó
Fejlesztési - 5 tanácsadó - összesen bruttó 3 785 400 forint/hó
Honvédelmi - 0 tanácsadó

Összesen 159 főtanácsadó/tanácsadó, 95 855 495 forint bruttó fizetés + a Rogán-féle minisztérium eltitkolt fizetései, az még nagyjából 5 millió, összesen 100 millió

EZEK ILYEN HÜLYÉK POLITIKAILAG ?????????

AKKOR BÁRKI, JÓZSI BÁCSI IS LEHET MINIELNÖK, EKKORA TANÁCSADÓ STÁBBAL ÉS FIZETÉSEKKEL A HÁTA MÖGÖTT !!! :o)))))

kvadrillio 2017.01.19. 14:09:36

"""+++159 politikai tanácsadó bére is emeli a közszféra átlagkeresetét ...
http://www.kozszolga.hu/hirek/159-politikai-tanácsadó-bére-is-emeli
2015. nov. 11. - 159 politikai tanácsadó bére is emeli a közszféra átlagkeresetét ... eltitkolta, mennyit keresnek a tárcájánál a politikai tanácsadók, és emiatt még meg is ... Bérkompenzáció 0 másodperc; ápolásidij 18 óra 39 perc; A 235/2016."""+++...A GOOGLE A BARÁTOD !!! :o)))

kvadrillio 2017.01.19. 14:11:37

MINGGYÁ ELTÜNTETIK EZEKET A JÓ KIS POLITIKAI TANÁCSADÓ ÁLLÁSOKAT ITT FENN ! :o)))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2017.01.19. 14:20:09

A Tolna megyei Gerjenben elsüllyedt a település kompja

Vélhetően a jég roppantotta meg a komp hajótestét, ami így elsüllyedt az öbölben. A kár legalább 20 millió forint.

Az olvasónktól kapott beszámoló szerint a kompot az elmúlt jó pár évben különböző helyi emberek üzemeltették, bérelték a község önkormányzatától.

Itt még megvan a komp

Tavaly ősszel viszont visszakerült a településhez, az önkormányzat pedig nem is akart túladni rajta. Mint írja, az elmúlt ötven évben télen is üzemképesen tartották, "akármilyen hideg és akármekkora fagyok, jegesedés volt. Gerjen Önkormányzata ezt a mostani télen elmulasztotta teljesíteni. "

Most viszont - vélhetően a kikötőben összeálló jég miatt - a komp elsüllyedt, levélírónk szerint ez pedig legalább 20 milliós kárt okozott az önkormányzatnak és egyben a falunak.

"Tudva, hogy télen is - főleg jég esetén - figyelni és kezelni kell a kompot, hatalmas emberi mulasztások is történtek a tulajdonos Önkormányzat részéről."

Mint írja: ezt a tegnapi nap során helyszíni szemlét tartó rendőrök és katasztrófa védelmis emberek is megerősítették.

Itt pedig az elsüllyedt komp, pontosabban, ami kilátszik belőle

A komp hajóját a napokban szakemberek segítségével megpróbálják majd kiemelni a jég alól, ám a falut ért kárért egyelőre nem vállalta senki sem a felelősséget, semmilyen tájékoztatást nem adtak a kialakult helyzetről és kérdés, hogy milyen következményei lesznek a dolognak - írja olvasónk.

A hajó jelenleg is víz alatt van, és a belőle távozó olaj ráadásul környezetszennyező hatással is van a Dunára.

GONDOLOM A POLGIMESTER EZÉRT KIEMELT PRÉMIUMBAN, JUTALOMBAN FOG RÉSZESÜLNI !+!!

kvadrillio 2017.01.19. 15:05:21

2017. 01. 19. 10:33
#KomócsinZoltán
#Elszámoltatás
Teljes titokban temették el a keményvonalas kommunistát

Komócsin Mihály még elvtársai közül is kiemelkedett, már ami a visszataszító életutat illeti. Természetesen megúszta elszámoltatás nélkül.

Tavaly december 15-én elhunyt, és január 14-én teljes titoktartás mellett temették el a szegedi Belvárosi temetőben Komócsin Mihályt, az egykori első számú városi és megyei kommunista vezetőt – írja a delmagyar.hu. 91 éves volt.

Élet-halál ura volt Csongrádban

Komócsin Mihály 1944-től a kommunista párt szegedi területi szervezője, dél-magyarországi pártszervezője volt. Fővárosi és Heves megyei pártmegbízatások után visszatért Szegedre, 1956 novemberétől Szegeden a Magyar Szocialista Munkás Párt szervezője, a végrehajtó bizottságának első titkára, majd az MSZMP megyei bizottságának gazdaságpolitikai titkára, 1971-től 1974-ig a megyei tanács elnöke volt. 1985-ös nyugdíjba vonulásáig az MSZMP megyei első titkáraként tevékenykedett.

Keményvonalas kommunistaként, "élet és halál" uraként emlegették Szegeden, egy olyan vezetőként, akinek nem mertek ellentmondani. Jellemző Komócsinra, hogy miatta Csongrádot csak "Pol-pot" megyeként emlegették.

Mindent elárul róla, hogy ő már 1985-ben megbukott, amikor kikapott az előzetes jelölőgyűlésen Király Zoltántól, majd visszalépett.

Ágyban, párnák közt halt meg.

...JAHHHHH...ÉS MA MÁR BIZTON TUDHATJUK, HOGY KISMISKA VOLT ORBÁN ÉS KÖREIHEZ KÉPEST !!!!! :)

undorító hsz-ek a cikk alján csakis zsidó teamektől, agitátoroktól jelenhettek meg !

IT Knight 2017.01.23. 22:15:20

LOL fordítva ül a lovon a sok HR-es. :)

A jelenlegi piacon így működik: felhív a fejvadász (rosszabb esetben HR-es) és megpróbál meggyőzni, hogy menjek el interjúra. Ha nem mondja meg a fizut, akkor nyilván nem megyek. Ha húzza a száját vagy túl sok "rossztulajdonság" meg hasonló hülye kérdéseket tesz fel, akkor kinyomom a telefont. Én kérdezek a cégről: home office, sörözések, céges cuccok, free snack vannak-e, milyen kézpést támogat, etc. Ezek alapján választok.

IT Knight 2017.03.25. 18:42:46

ezt azért ide is belinkelem, hátha valaki még erretéved:

www.hwsw.hu/kepek/hirek/2017/03/hays_fejlesztok_2017.jpg
süti beállítások módosítása