Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

Tűzkeresztség - első nap az új munkahelyen

2017. március 02. 10:46 - jobcenter

Ismeretlen emberek, barátságtalan fénymásológépek, kanyargós folyosók - az első napok az új munkahelyen sohasem könnyűek. Az első napokban mindenki kissé sután viselkedik az új cégnél, ám ez ne szegje kedvünket! A beilleszkedést megkönnyítik a fejvadászok tanácsai.

Kezdés után az első dolgod legyen megkeresni a főnöködet, és napi szinten elmondatni vele, hogy milyen feladatokat kell majd megoldanod, illetve kikkel fogsz együtt dolgozni. Így megismerheted a munkahelyen belüli hierarchiát, azt, hogy ki lesz a közvetlen főnököd vagy beosztottad, ki mit csinál pontosan. A főnököd nagy valószínűséggel bemutat majd a közvetlen kollégáknak, de ha cigiszünetben vagy ebédnél találkozol munkatársakkal, bátran mutatkozz be, beszélgess velük egy kicsit. Egy-két kérdéssel nem veszíthetsz semmit, és lehet, hogy a későbbi munkád során pont azt az embert kell majd megkeresned egy problémával, akivel nemrég a kutyádról beszélgettetek.

Legyél szociális!
Az első időszaktól sok minden függ, így jó, ha leküzdöd esetleges "antiszociális hajlamaidat", és leülsz másokhoz enni, vagy leugrasz velük egy kávéra. Egyébként is jó, ha megkéred a munkatársaidat, szánjanak rád 5-10 percet az életükből, és mondják el, kik ők, mit csinálnak, és hogyan kapcsolódik ez hozzád. Idővel ezek a beszélgetések úgyis átterelődnek a munkáról a személyesebb témák felé, ilyenkor már oldottabb lesz a hangulat, és vissza tudsz venni az esetleges feszengésből, hivataloskodásból.

elso-nap-a-munkahelyen.jpeg

Játékos kezdet - a "beavatás"
Vannak cégek, ahol ezt egyfajta játékkal oldják meg: feladatokat kapsz, például, hogy derítsd ki, a főkönyvelőnek hogy hívják a kutyáját, vagy az ügyvezető szobájában hány kép van a falon. Ezzel egyrészt bejárod a munkahelyedet, megismered az embereket, és lesz egy közös pontod a többiekkel, akik szintén átestek ugyanezen a "beavatáson". A legfontosabb dolog, hogy kérdezz, kérdezz, kérdezz!

Kérdezz, kérdezz, kérdezz!
Sokat kell kommunikálnod, és ha a főnök nem jön oda elmondani valamit, akkor menj te oda, és kérdezd meg. Lehet, hogy feltételezik, hogy tudod, vagy csak te érzed úgy, hogy butaságot kérdeznél - pedig az elején nincsen buta kérdés, hiszen nem tudhatsz mindent a munkahelyedről és az emberekről. Jó dolog, ha az állásinterjú után egyből megnézed, hol is fogsz dolgozni pontosan. Ilyenkor főként arra figyelj, hogy milyen a légkör, hogyan viselkednek az emberek, és milyen ruhában vannak - attól, hogy egy munkahely laza, nem biztos, hogy a rövidnadrág és a metál zenekaros póló megfelelő viselet. Ha viszont megengedőbb a környezet, az is lehet, hogy meg tudod beszélni, hogy azt viselhesd, amit szeretnél - az ilyen kérésekkel persze érdemes azután előjönni, amikor már beilleszkedtél.

Első nap mindenki kissé suta!
Az első, sutább napok után próbáld tudatosan beépíteni magad a többiek közé. Ha sok embert megismersz, nyitott vagy (de nem idegesítően rámenős), a vezetők is látni fogják rajtad az igyekezetet, hogy ott akarsz maradni a pozíciódban. Probléma esetén ne feledd: a cégnek is érdeke, hogy neked jó legyen, hiszen sokkal nagyobb erőfeszítés új embert keresni, majd betanítani a helyedre, mint mondjuk venni egy új monitort vagy egy kényelmesebb széket. Ne félj megbeszélni a problémáidat a kollégáiddal és a főnököddel, hiszen nekik is sokkal jobb, ha nem fekete bárány, hanem a csapat aktív tagja vagy.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr6712306829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.02. 12:00:35

Az még kimaradt, hogy érdemes már a legelején tisztázni a próbaidős elvárásokat és a mérés módját.
süti beállítások módosítása