Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

Ismerd meg lehetséges munkaadódat

2016. szeptember 22. 18:53 - jobcenter

Végre behívtak interjúra az egyik megpályázott állásra. A sok jelentkező közül azonban valahogy ki kell emelkedned. Mit tegyél, hogy ne más legyen az a szerencsés, aki a végén meg is kapja az állást? Mindenképpen végezz alapos kutatómunkát a munkáltatót illetően.

Az információszerzés az új munkaadóról alapvető fontosságú az álláskeresés és az interjúra történő felkészülés során. Az állásinterjún elért eredmény sok mindentől függ. Fontos, hogy meglegyen a munkaadó által elvárt szakmai tapasztalat, képzettség, nyelvtudás. A személyiségi jegyek is sokat nyomnak a latba. Legalább ennyire fontos azonban az is, hogy a jelentkező ismerje azt a céget, ahová pályázik. Sajnos a mai napig az egyik leggyakoribb hiba, hogy az állásra jelentkezők az interjú során nem tudnak válaszolni, mikor megkérik őket, hogy mondjanak néhány szót a szóban forgó cégről.

Ha azonban átfogó ismeretekkel rendelkezel a munkaadó cég piaci helyzetét, felépítését, erősségeit, gyengeségeit illetően, akkor ez biztosan a javadra fog válni az interjú során. Az interjúztató személy pozitívumnak fogja venni, hogy vetted a fáradtságot és előzetesen utánanéztél a cégnek.

Álláskeresés és információszerzés

Az álláskeresés során is jól jöhet a kutatómunka. Abban az esetben, ha még nincs konkrét állásajánlat, amire jelentkezni szeretnél, segíthet behatárolni azokat a munkaköröket, melyekben szívesen elhelyezkednél. Ha nagyjából kialakult az a terület, ahol dolgozni szeretnél, utána tudsz nézni azoknak a cégeknek, amelyek ezen a területen aktívak. Ennek eredményeképpen már az álláspályázat benyújtása előtt kizárhatsz olyan munkaadókat, amelyekről esetleg negatív információt találsz és előnyben részesíthetsz olyanokat, amelyekkel kapcsolatban jókat írnak az Interneten, vagy csak jókat hallottál ismerőseitől.

ismerd-meg-lehetseges-munkaadodat.jpg

Az interjú előtti felkészülés

Felsorolunk néhány olyan kérdést, amit mindenképpen érdemes magunknak feltenni, mielőtt elmegyünk az interjúra:

  • Hol helyezkedik el az adott szektoron belül a cég?
  • Piacvezető, a középmezőnyben van, vagy esetleg a sereghajtók között kullog?
  • Kik a cég fő versenytársai?
  • Mikor alakult a cég és mi a története?
  • Végül de nem utolsó sorban, hogy hogyan működik a cég.

Akár mi magunk is kérdezhetünk az interjúztató személytől a céggel kapcsolatban, de mindenképpen érezhető legyen, hogy felkészültek vagyunk és érdekel minket a cég jövőbeni helyzetének alakulása. Tegyük fel, hogy egy cég értékesítési vezetőjének jelentkezel. Kérdezd meg, hogy a tavalyi mérleg ismeretében hány százalékkal szeretnék növelni a bevételt az idei évben. Érdeklődj, hogy milyen képzési stratégiát alkalmaz a cég az értékesítési csapat fejlesztéséhez és esetleg ajánlj fel alternatívákat. Ha a kiválasztást végző személy azt látja, hogy már most a szíveden viseled a cég sorsát, mindenképpen előnnyel indulsz a többi jelentkezőhöz képest. Természetesen itt is meg kell találni az egyensúlyt. Semmiképpen ne legyünk túl rámenősek.

További állásinterjúval kapcsolatos segítségért kattints ide: állásinterjú tanácsok.

Hol kutakodjunk

A legcélszerűbb az Internetet használni a kutatómunka során. Mivel manapság már nem nagyon van olyan cég, amelyiknek nincsen saját weboldala, mindenképpen ezzel kezdjük az információgyűjtést. A cég honlapján általában megemlítik, hogy mikor alakult a cég és itt találhatunk információt a cég történetét illetően is. Sokszor feltüntetik a tulajdonosokat is és akár a cég szervezeti felépítését is megismerhetjük. Nagyobb vállalatok a cég piaci helyzetével kapcsolatos információkat is megosztanak, de akár egyéb adatbázisokból is tudomást szerezhetünk például egy cég éves mérlegéről. A cég versenytársaira is rákereshetünk. Szintén jól veszi ki magát, ha látják, hogy tisztában vagyunk a piac többi szereplőjével is.

Rengeteg munkaügyi blog és fórum is fellelhető az Interneten. Ezeken is érdemes keresgélni, mert az emberek itt osztják meg személyes tapasztalataikat a különböző cégeket illetően.

Az Internet mellett használjuk saját kapcsolatrendszerünket is. Ha van olyan ismerősünk, aki esetleg az adott cégnél, vagy a cég egyik versenytársánál dolgozik, biztosan hasznos információval tud majd szolgálni számunkra. A közösségi oldalakon sokat feltüntetik, hogy éppen hol dolgoznak, vagy hol dolgoztak a múltban. Így könnyen találhatunk barátaink között olyat, aki már került valamilyen kapcsolatba az általunk választott céggel.

Amennyiben konkrét céggel kapcsolatban szeretnél információhoz jutni, hozzánk is fordulhatsz bizalommal. Tanácsadóink átfogó ismeretekkel rendelkeznek számos gazdasági szektort illetően és szívesen állnak az álláskeresők rendelkezésére.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr8211736475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.23. 15:59:20

Amikor állásinterjúra mész fogalmad sincs milyen cégé az állásinterjú, csak a pozit tudod (szinte minden multi fejvadász cégeknél hirdet).

Úgyhogy nemtom hogy kéne megismerni a munkaadódat, ált. még az első interjún csak a fejvadászcégnél vagy és csak a másodikon derül ki egyáltalán melyik cégről van szó.

Bambano 2016.09.23. 16:05:13

oké, utánanézel a cégnek. alaposan. túl alaposan. és kiderül, hogy egy kupleráj az egész.
ezt hogy mondod el állásinterjún? megkérdezik tőled, hogy mit gondolsz a cégről, azt válaszolod, hogy már megírtad a fogyasztóvédelemnek meg az adatvédelmi biztosnak?

eMJe 2016.09.23. 16:19:07

Hát ööö... volt olyan hely, ahol mondták, hogy többet nem is tudnak mondani a cégről, alaposan felkészültem, mindenre válaszoltam, nem én nyertem :D Aztán, ahol kb semmi sem volt a cégről, ott azt mondták, 3 éves a honlap, frissíteni kellene. Ezeregy példát lehetne még hozni, miért nehéz ebből készülni, de mindig utánuk olvasok, ha kiderül a cég neve. A másik 4 pontot még nehezebb interneten keresztül kideríteni, az kb veszett fejsze nyele.

Amit írtál, esetleg minimális plusz pontot jelenthet, na de "Mit tegyél, hogy ne más legyen az a szerencsés, aki a végén meg is kapja az állást? Mindenképpen végezz alapos kutatómunkát a munkáltatót illetően." Khm. Te is látod, nem ezen múlik

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.23. 16:26:13

@eMJe: A jó munkaadó örül a kérdéseknek. A szar munkaadó/főnök nem örül. Minek akarnál egy szar munkkaadóhoz menni (a többség naná hogy szar)?

Gondolkodj a másik oldalról: ha a te céged lenne, nem olyat keresnél inkább (főleg vezető poziba), akit érdekel a céged? Ahelyett hogy lenyomja a rutin álláskereső dumát ahol megkapod amit hallani akarsz.

eMJe 2016.09.23. 16:42:56

@Tiszteltetem Brüsszelet: Ezzel nem vitatkozom, totál igazad van :D A többség meg olyan, amilyen. Sajnos. Ha már felvetetted, te milyen kérdéseket tennél fel?

Egyébként az én felvetésem másról szólt.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.23. 16:49:43

Kb. hasonlóakat amiket a HResek is kérdeznek (néha). Az ilyen kérdéseket a legtöbb álláskereső nem meri feltenni, pedig a tiszteletteljes önbizalom müködni szokott (nekem).

pl. Hogy látják a céget a fő konkurenciával összevetve? milyen stratégiájuk van hogy ez 5 év múlva jobb legyen? Mik a cég/szolgáltatás/kínálat gyengéi/erősségei?

mennyien hagyták ott a céget az elmúlt 12 hónapban? miért? tudnak elérhetőséget adni rájuk? hányan dolgoztak ebben a poziban az elmúlt 3 évben?

stb-stb a lehetőségek végtelenek

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.23. 16:53:55

Nem az a cél persze hogy megizzasszuk a leendő főnököt/vagy mi tünjünk a legújabb okostojásnak, ezért hasznos ha úgy kérdezünk, hogy pl......én ugyan nem vagyok a téma felkent szakértője, de érdekelne, hogy stbstb.

Hagyjunk nekik teret a hamukázásra az is sokat elmond.
süti beállítások módosítása