Job-Center

tippek, hogy könnyebben találj állást

Külföldi munka átverések! Mik az árulkodó jelek?

2016. június 20. 13:59 - jobcenter

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a külföldön munkát vállaló honfitársaink száma. Sok cég foglalkozik munkaerő-közvetítéssel és egyre több külföldi cég keres kifejezetten magyar munkaerőt, mivel jó szakemberből mindenhol hiány van. Sajnos sokan kihasználják ezt a folyamatot és megpróbálnak mindenféle trükkel pénzt kicsalni a külföldön munkát keresőkből.

Mielőtt bárki rábízná a pénzét egy jól fizető külföldi állásokat ígérő állítólagos munkaközvetítőre, nem árt, ha néhány dolognak utánanéz. Alább felsorolunk néhány olyan ismertetőjelet, amely segít megkülönböztetni a valós és a hamis külföldi munkalehetőségeket.

kulfoldi-munka-atveresek.jpg

Munkaerő-közvetítéssel, munkaerő toborzással csak olyan cégek foglalkozhatnak, melyek rendelkeznek a Munkaügyi Minisztérium (közvetlenül valamely munkaügyi központ által kiadott) idevonatkozó engedélyével. Ennek az engedélynek a megszerzéséhez feltétlenül szükséges, hogy a cég alkalmazottai / ügyvezetője rendelkezzen a megfelelő felsőfokú munkaerő-piaci ügyintézői képesítéssel, szakmai gyakorlattal. Azon cégek, magánszemélyek, akik engedély nélkül folytatnak hasonló tevékenységet, a törvény ellen vétenek. A törvényes keretek közt működő cégek számára kötelezően fel kell tüntetni tájékoztatóikon, honlapjukon a Munkaügyi Minisztérium engedélyének számát is.

Mindenképpen gyanút kelt, ha egy cég nem rendelkezik saját irodai háttérrel. Ha sehol sem találjuk a cég címét és a cég képviselője sem hajlandó ezt elárulni, valószínűleg csalókkal van dolgunk. Mi más lehet az oka annak, hogy bujkálnak a munkavállalók elől, csak semleges helyen, de leginkább a munkavállaló lakcímén hajlandóak találkozni. Sok esetben ezek a cégek székhely szolgáltatást nyújtó vállalkozások címén vannak bejelentve és a helyszínen általában csak egy postafiók található.

Sok olyan csaló tevékenykedik a munkaerő-piacon, akik külföldi munkát ígérve egy csomagot küldenek a jelentkezőknek, melyet a postán vehetnek át az előre ismertetett összeg kifizetése után. Addig amíg ezt a csomagot át nem veszi a jelentkező, a cég nem hajlandó semmi konkrét információval szolgálni az álláslehetőségekről. Majd amikor a csomag kifizetésre kerül, általában kiderül, hogy semmilyen munkalehetőség nincs a háttérben, hanem a cég csak információt ad el, mely szerintük segítheti a munkavállalót a külföldi elhelyezkedésben. Ezek az információk azonban szinte kivétel nélkül ingyenesen fellelhetők az Interneten. Ezek után a cég képviselője hirtelen elérhetetlenné válik, nem veszi fel többé a telefont.
A mai magyar törvénykezés tiltja, hogy egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég pénzt kérjen a munkavállalótól az általa nyújtott szolgáltatásért. Ezek a cégek minden esetben a velük szerződésben álló munkaadóktól kapják  jutalékukat a kiközvetített munkavállalók után. Aki bármilyen címszóval is előre pénzt kér a munkaközvetítésért, törvényellenesen cselekszik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr688824982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása